Bandy-VM för damer skjuts upp

Bandy-VM för damer skjuts upp med bara veckor till premiär.

Beslutet togs av arrangören Distrikt Stockholm – bakom ryggen på Svenska bandyförbundet.

– Vem som gjort vad, visst, men det är vårt landslag och dambandyn som drabbas, säger generalsekreteraren Pär Gustafsson.

I mitten av januari skulle bandy-VM för damer ha spelats i Stockholm. Där hade det för Sveriges del handlat om att försvara guldet från VM i Oslo för två år sedan.

Sverige vann VM-guld i Oslo för två år sedan. Nu får de vänta ytterligare på chansen att försvara titeln.
Sverige vann VM-guld i Oslo för två år sedan. Nu får de vänta ytterligare på chansen att försvara titeln.

Men nu skjuts mästerskapet upp med kort varsel. Det avslöjade Bandypuls på tisdagskvällen. Skälet är att det lokala bandydistriktet i Stockholm, som skulle ha arrangerat VM med Svenska bandyförbundet som stöd, har valt att backa ur med hänvisning till coronasituationen. Distrikt Stockholm fattade beslutet utan att involvera förbundet, något som medfört stor besvikelse hos Pär Gustafsson.

– Vi har haft möten i parti och minut med Distrikt Stockholm sedan beskedet kom i söndags kväll. Nu tror jag att vi är överens om att vi och Stockholm stad borde ha varit involverade i processen. Det tror jag även de skriver under på, säger han till Sportbladet.

Flyttas till mars

Vad anser du om tillvägagångssättet?

– Jag kan bara säga att om du frågar dom i dag så är de medvetna om att vi och Stockholms stad borde ha varit med i beslutet. Jag tror att jag nöjer mig så. Vi måste ha bättre kommunikation, framför allt inför ett så stort beslut, säger Gustafsson, och poängterar att dialogen runt VM har varit bra i övrigt.

Ny spelmånad för VM ser ut att bli mars. Något specifikt datum har inte angetts ännu. På Internationella bandyförbundets hemsida står det att det uppskjutna mästerskapet inte kommer att hållas i Stockholm. Det är Pär Gustafsson starkt frågande till.

– Jag vet inte vad det kommer ifrån. Inget beslut är taget, så det är en öppen fråga. Det kan absolut bli Stockholm, i alla fall utefter det vi vet i dag.

Kommer ni att lobba för Stockholm som VM-ort även i mars?

– Det är precis de diskussionerna vi för just nu, så det kan jag inte säga något om.

”Stor besvikelse”

Pär Gustafsson är mycket besviken över ett uteblivet VM i januari. Mästerskapet skulle under två helger ha sänts på bästa sändningstid i SVT.

– Det är där besvikelsen ligger. Det hade blivit ett jättebra VM på hemmaplan med bästa förutsättningar för att i Vinterstudion visa upp våra världsstjärnor. Vem som gjort vad, visst, men den stora besvikelsen är att det är vårt landslag och dambandyn som drabbas.

Sportbladet söker Distrikt Stockholms ordförande Jan Bergkvist.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN