Johan Olsson: Det är en chansning

avErik Karlsson, Kristoffer Bergström

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: LASSE ALLARD

SEISER ALM. Det räcker att Johan Olsson står på start så tar han VM-medalj, påstår Marcus Hellner.

Den sjukdomsdrabbade svensken tackar för förtroendet.

– Bara att ställa ut skidorna den första mars då...

Foto: Bildbyrån

En segdragen förkylning gjorde att Johan Olsson stannade hemma när landslaget flög till Italien för höghöjdsläger förra måndagen. Sedan dess har 36-åringen försökt att ta sig tillbaka till skidspåren för att hinna i form till VM som startar 22 februari.

Trots bekymren är Olsson Sveriges största medaljhopp på VM, i alla fall om du frågar Marcus Hellner.

– Han har tränat mycket under en längre tid. Jag vet inte hur allvarligt det har varit nu, men är han igång nu blir han definitivt farligt till 15 klassiskt. Är han bara på start där tror jag det blir medalj, säger Hellner.

”Det är en chansning...”

Under söndagen bestämde sig Johan Olsson för att hälsan var god nog att lämna det trygga låglandet hemma och möta upp de andra åkarna. På måndag flyger han till Seiser Alm för ett komprimerat höghöjdsläger.

– Jag har kunnat öka träningsbelastningen under några dagar, utan någon tillbakagång. Ska jag på höjd är det absolut sista chansen att åka. Det är en chansning med lite kort tid på lågland innan 15 kilometer men den är jag villig att ta, kontra att vara på lågland, säger Olsson.

Johan är regerande världmästare på distansen, även om 15 kilometer gick i fristil under VM i Falun 2015. När veteranen hör Hellners prognos om medaljgaranti bara han kommer till start svarar han lättsamt.

– Jag får tacka Marcus för det. Bara att ställa ut skidorna den första mars då, skriver han i ett sms och bifogar en emoji som blinkar och räcker ut tungan.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM