Nadal i drömfinal mot Federer

"Det kommer att bli en speciell match"

avEmelie Fredriksson

Tillsammans har de vunnit 31 grand slam-titlar.

Nu möts giganterna Roger Federer, 35, och Rafael Nadal, 30, i en drömfinal i Australian Open.

– Jag tror inte att någon av oss trott att vi skulle mötas i en grand slam-final igen. Det kommer bli speciellt, säger Nadal.

Det var en helgalen tennismatch – och efter nästan fem timmars spel stod det klart att det blir en minst sagt oväntad drömfinal i Australien Open.

Vann femsetare

Efter att 35-årige Federer slagit ut landsmannen Stan Wawrinka under torsdagen kontrade Rafael Nadal med att vinna sin dramatiska semifinal mot en storspelande Grigor Dimitrov med setsiffrorna 6–3, 5–7, 7–6, 6–7, 6–4.

– Att jag lyckas ta mig till final efter en sådan här match betyder mycket för mig, säger Nadal enligt AP.

De båda giganterna, som tillsammans har 31 grand slam-titlar, har dragits med skadeproblem den senaste tiden och var rankade nia (Nadal) och 17:e (Federer) i turneringen.

Senast de möttes i en grand slam-final var 2012 då Nadal vann Franska mästerskapen.

”Kommer bli speciellt”

– Det är ett privilegium att få möta Federer i finalen. Jag tror inte att någon av oss trott att vi skulle mötas i en grand slam-final igen. Men nu är vi här. Det kommer att bli en speciell final, jag hoppas att jag hinner återhämta mig till dess, sa spanjoren efter maratonmatchen.

Federer, som jagar sin 18:e grand slam-titel, har förlorat sex av de åtta finalerna har spelat mot just Nadal. Även han ser fram emot mötet med den spelare som närmast jagar hans grand slam-rekord.

– Nadal är en otrolig tennisspelare, han har slag ingen annan har. Jag hyser stor respekt för honom på flera plan, sa veteranen efter sin semifinalvinst.

Nadal har ett övertag på totalt 23-11 i spelarnas inbördes möten.

Finalen startar 09.30 på söndag. Eurosport sänder matchen.

ARTIKELN HANDLAR OM