"Tänkte att jag måste vinna för att åka VM"

Foto: Pontus Orre

avErik Karlsson, Petra Thorén

SPORTBLADET

SÖDERHAMN. Kampen om de sista sprintplatserna till VM är stenhård.

Under SM-finalen började Emil Jönsson tänka på just det – och tappade greppet om en pallplats.

Efter fjärdeplatsen hade han ett långt samtal med förbundskapten Rikard Grip mitt inne på SM-stadion.

– I sista backen tänkte jag att nu måste jag vinna för att få åka VM, säger Emil Jönsson till Sportbladet.

Riktlinjerna inför SM-sprinten var tydliga: det var ett viktigt lopp i den tajta kampen om platserna i VM-truppen.

Scenerna efteråt berättade vad fjärdeplatsen betydde för Emil Jönsson.

Medan topp-tre-åkarna (Teodor Peterson, Karl-Johan Westberg, Oskar Svensson) promenerade i väg med glada miner stod sprintstjärnan och hängde på sina stavar inne på stadion. Bredvid stod förbundskapten Rikard Grip. De talade om loppet och missen av Emil Jönsson.

Finalen slutade i en stor besvikelse för veteranen som tagit VM- och OS-medaljer. Emil Jönsson låg bra till, men när loppet avgjordes var han inte där och slutade fyra.

”Tänkte att nu skiter jag i det”

Efteråt berättade han om sin besvikelse.

– Jag har nog aldrig varit så arg efter en tävling som jag har varit nu. Jag bara drog. Jag blev arg på mig själv, säger han.

Han tyckte att kroppen kändes bra och att känslan var densamma som efter segern på 15 km i onsdags. Men sen kom tankarna.

– Det är bara att åka: så kände jag mig i prologen och heaten också. I finalen blev det som att jag kände mig nöjd. Då kom folk upp på sidorna och körde om mig och jag tänkte att jag ska inte trassla in mig och plötsligt var det lucka och så hade de kört där framme. Då blev det som att nu skiter jag i det, säger han.

Varför körde du inte bara?

– Grip sa det också, att när jag slutar tänka och bara åker så går det fort. För nu är jag där. När jag bara åker kan jag ligga först och styra och dra. Men så börjar jag tänka...

När började du tänka?
– Vid vändningen längst nere.

Litar du inte på din egen form?
– Nej. Jag hade kunnat gå ut från stadion och kanske hade klarat det bra. Nu fick ja inte ut någonting av det som jag är bra på. Det är bra killar (topptrion), jag blir bara besviken på mig själv varför jag inte kunde åka loppet så att det passar mig. Nu är jag för feg, för feg, för feg.

Tänkte du på VM?

– Ja. Det tänkte jag i sista backen

Är det så, tror du att du missar en plats?

– I min logiska hjärna tror jag att det måste finnas en chans för nu börjar det kännas bra. Och jag vet vad jag kan om jag få ut min kapacitet.

Men fick du något besked av Rikard Grip?

– Ingenting. Han smålog när jag var som mest arg. Jag kanske inte behöver kapa mina skidor ännu..? säger Emil Jönsson samtidigt som han sportsligt påpekar:

– Det ska vara de bästa sprintåkarna som ska åka, det kommer jag att stå bakom fullt ut. Men jag vill åka.

Måste bevisa mer än de etablerade

En av de som han konkurrerar direkt med är Karl-Johan Westberg, som blev tvåa på SM-sprinten.

Alla var här och kamp om VM-platser, vad tror du det här gav Rikard för svar? 

– Det är svårt att säga. Jag vet att jag är den minst meriterade och den med minst erfarenhet av mästerskap så jag behöver åka bättre än de som är framför och det gjorde jag idag, eller jag är tvåa och det är fyra platser och alla är med. 

Behöver du visa mer än Emil? 

– Ja så är det, och det kan man tycka vad man vill om. Men har man OS- och VM-medaljer…

Vad tycker du om det då? 

– Nja.. det är bara att acceptera läget. Jag vet hur jag ligger till och idag gjorde jag det jag ville. Jag hade velat åka betydligt bättre i Falun förra helgen men överlag har jag gjort det bra.

Förbundskapten Rikard Grip har nu en del att fundera på inför söndagens presentation av VM-truppen.

– Det är de sista platserna som det är tajtast om, det är ingen hemlighet. Nu får vi summera och se på helheten.  Det är väldigt små marginaler. Det är lätt att man fastnar på den här tävlingen, det är en av många, säger Rikard Grip.

ARTIKELN HANDLAR OM