Klubbat: Paris och Los Angeles får OS

Foto: Jean-Christophe Bott/AP/TT
IOK-ordföranden Thomas Bach, i mitten, med borgmästaren i Los Angeles, Eric Garcetti, samt borgmästaren i Paris, Anne Hidalgo. Arkivbild.

avTT-AFP

SPORTBLADET

I kväll klubbade Internationella olympiska kommittén igenom beslutet att ge sommar-OS 2024 och 2028 till Paris respektive Los Angeles.

– Det ska vi fira, säger båda värdstäderna.

Beslutet att dela ut två sommarspel vid samma tillfälle togs redan i somras och det har även varit klart en tid att Paris får 2024 och Los Angeles 2028.

Kvällens beslut vid IOK-kongressen i Lima i Peru handlade bara om formalia, men värdstäderna såg ändå fram emot ett officiellt besked för att sedan kunna sätta igång på riktigt med förberedelserna.

– Det är en stor seger och vi är här för att verkligen njuta av den, sade Paris-ansökans biträdande chef Tony Estanguet.

”Är extraordinärt”

Los Angeles-ansökans ledare säger att de är mer än nöjda över att få 2028-spelen trots att de initialt ansökt om att få OS 2024. Los Angeles kommer att få cirka 700 miljoner kronor mer i bidrag än Paris och kommer också att dra fördel av ett räntefritt lån på motsvarande 1,4 miljarder kronor.

– Resultatet är extraordinärt och vi kommer att fira på onsdagskvällen, sade LA-ansökans chef Casey Wasserman.

När IOK till slut bara hade två kandidater kvar till OS 2024, två starka kandidater dessutom, inleddes processen med att dela ut värdskapet till OS 2028 vid samma tillfälle.

– För IOK hade det varit ett stort misstag att inte ta vara på det här gyllene tillfället, säger IOK-ordföranden Thomas Bach.

Paris har tidigare arrangerat sommar-OS 1900 och 1924, Los Angeles hade sommarspelen 1932 och 1984.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS

Paris