Motorsport

Andretti snabbast i kvalet till Indy 500

Ericsson och Rosenqvist med bra startpositioner i Indianapolis

Av: 

Anna Andersson

Marco Andretti.
Marco Andretti.

SPORTBLADET

Felix Rosenqvist ville ha en startplats bland de 14 bästa i Indy 500.

Det lyckades han med - men både han och Marcus Ericsson har kvalat färdigt.

– Det är väldigt positivt inför racet, säger Felix Rosenqvist.

Kvalet till Indy 500 är uppdelat i två delar. Under lördagen delas startplatserna från plats tio till 33 ut, medan de nio främsta kvalar vidare under söndagen.

Bland dem finns Marco Andretti som var snabbast av alla och Scott Dixon, teamkollega till de båda svenskarna hos Chip Ganassi Racing. Han hade chansen på den snabbaste tiden, men valde att avbryta eftersom han inte ville starta sist i söndagens avgörande kval.

– Jag ville bara kolla balansen inför avgörandet, inte ha snabbaste tiden, förklarade Scott Dixon efter kvalet.

Fick önskade startplatsen

Bäst av svenskarna kvalade Marcus Ericsson, som körde in på startplats 11.

– En elfteplats är fullt godkänd även om jag är lite besviken. Det kändes som om det fanns mer i både mig och bilen, framförallt efter den fina dagen vi hade i går där vi var ned i topp fem, säger Ericsson som gjorde två försök

– Vi var lite för konservativa med downforcenivån i det första försöket, vi hade lite för mycket downforce i det första försöket och vi fick inte tillräckligt med fart på rakorna. Därför var mitt första försök lite för långsamt. I det andra var det senare på dan och det var betydligt varmare i både asfalt och luften. Det var sämre förutsättningar för att göra en bra tid, men jag lyckades som en av få förbättra min tid. En elfteplats är en bra startplats och vi kan vara med och slåss om både platser i toppen och om segern.

Felix Rosenqvist gjorde däremot bara ett försök vilket räckte till 14:e startplats. En plats som han själv hade hoppats på inför kvalet.

– Kvalet är sekundärt i Indy 500, en kvalplats bland de 14 bästa räcker för att vinna. Det är inte där som tävlingen avgörs. Det är de sista 20 procenten av loppet som är avgörande, sa han inför kvalet.

Felix har haft problem med balansen i bilen.

Efteråt var han också nöjd med sin insats.

– Det var ett bra kval som vi definitivt har skäl att vara nöjda med. Vi har haft en del problem under träningarna tidigare i veckan och jag har inte trivts med bilen, men vi har jobbat metodiskt och lyckades träffa rätt idag, säger Rosenqvist.

– Ingenjörerna har gjort ett bra jobb. Det var ingen dramatisk under- eller överstyrning, utan balansen var konsekvent över alla fyra varv. Det är väldigt positivt inför racet.

För den före detta F1-världsmästaren Fernando Alonso, som jagar en seger i Indy 500, blev kvalet tungt. Han har startplats 26 när loppet startar söndagen den 23 augusti.

ANNONS

Hammarby möter Häcken i Allsvenskan på söndag! Missa inte veckans dramatik på Stryktipset.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Marcus Ericsson tog startplats 11 inför Indy 500.
Publisert:

LÄS VIDARE

Nya fusken som skakar motorsporten

ÄMNEN I ARTIKELN

Motorsport

Indy 500

Indycar

Felix Rosenqvist

Fernando Alonso

Marcus Ericsson