Svensken i tårar: ”Började snurra”

Mikael Ymer klar för sin första grand slam

Av: Andreas Käck

Publicerad:
Mikael Ymer i tårar efter avancemanget
Foto: Roland Garros
Mikael Ymer i tårar efter avancemanget

Mikael Ymer, 20, är klar för Franska öppna.

Efter att ha kvalat in till karriärens första grand slam kunde han inte hålla tårarna tillbaka.

– Det blev väldigt känslosamt, säger han till Sportbladet.

Lillebror Mikael Ymer har hela tiden pekats ut som den mest talangfulla av Ymer-bröderna. Men medan storebror Elias, i dag 23, ångat på runt 150-strecket på rankningen, har Mikael dragits med mängder av skador.

Nu är han skadefri.

Och spelar sin bästa tennis i karriären.

Häromveckan tog han sig till final i en Challenger-turnering (nivån under ATP) – och nu är han klar för sin allra första grand slam.

”Började snurra”

Platsen i Franska öppnas huvudturneringen säkrades på fredagen via seger 2-1 i set mot schweizaren Henri Laaksonen. Ymer vann med 6-1, 2-6, 6-1 och efteråt svallade känslorna över.

– Det var mycket blandade känslor. En del lättnad, men mest glädje.

Det kom några tårar också?

– Ja, exakt.

Det här betyder mycket?

– Så klart. Det började snurra i huvudet och jag började se bilder på allt jag gått igenom och offrat för att ta mig hit. Då blev det väldigt känslosamt, säger Ymer.

Kunde fått Nadal

Chansen – eller ska vi säga risken? – fanns att han skulle ställas mot elvafaldige mästaren Rafael Nadal i första omgången. Så blev det inte. Ymer fick en på pappret betydligt lättare lottning: Slovenen Blaz Rola, rankad 188 i världen.

– Jag har dålig koll på honom om jag ska vara ärlig. Samtidigt vet man att alla spelare som kvalat in är väldigt bra. Det kommer bli tufft, som alltid där ute, säger Mikael Ymer.

Han är i skrivande stund rankad 148 i världen.

Seger mot Blaz Rola och avancemang till andra omgången skulle innebära att han nosar på topp 100. Men rankning är inget han fokuserar på i nuläget.

– Faktiskt inte. Det är nog mest andra som snackar om det där. Jag lever i nuet, tar en dag i taget. Just nu är allting bra: Familjen mår bra, jag spelar bra tennis och har kul ute på banan - det är det viktigaste för mig. Allt annat är en bonus. En match i taget, sen får vi se vad gud har för planer för mig, säger Mikael Ymer.

Publicerad:

LÄS VIDARE