Sport i tv

”Det känns som att Karolinska gamblade med mitt liv”

Av: 

Mattias Karlsson

Camilla Enström.
Camilla Enström.

SPORTBLADET

Innan jul 2016 gick tv-profilen Camilla Enström ut med att hon fått cancer.

På Karolinska i Solna hade man innan missat att upptäcka sjukdomen.

– Man vill inte att det ska hända någon annan, det är ganska få som har möjlighet att få ett annat utlåtande från en annan läkare, säger hon i Hockeypuls podcast.

Camilla Enström (före detta Nordlund), 31, är känd från Discoverys sportsändningar och har tidigare jobbat för TV4 och C More.

Förra sommaren gifte hon sig med mångåriga NHL-stjärnan Tobias Enström, och i januari i år fick de en dotter.

Det var vintern 2016/2017 som Camilla Enström gick ut med att hon hade drabbats av cancer, en ”liten harmlös knöl” på benet visade sig vara den ovanliga formen mjukdelssarkom.

I Hockeypuls podcast berättar hon utförligt om känslorna kring sjukdomen, behandlingen och vägen tillbaka.

”Känt mig odödlig”

– Jag var i Winnipeg och satt vid köksbordet när Tobias lagläkare ringde och berättade att man hade fått svar på proverna och att de visade att det var cancer, det var som en matta som rycks undan. Jag har alltid känt mig ganska stark och sommaren innan hade jag sprungit Stockholm marathon och jag tänkte att den där knölen var för att jag sprungit mycket – jag har alltid känt mig odödlig, så där att man hör om hemska saker som händer men att det aldrig kommer att hända mig eller min familj, säger Camilla Enström till Hockeypuls.

Det blev ett par månader av undersökningar, från vårdcentralen skickades hon vidare till en specialist på Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

– När jag kom tillbaka till Winnipeg efter att ha undersökts i Sverige och inte fått något exakt svar vad det var så kände både jag och Tobias att vi ville ha en ”second opinion”. Pete, Winnipegs lagläkare, var ett jättestort stöd och han ordnade med alla tänkbara undersökningar på en gång och gjorde de undersökningar som man borde kanske ha gjort i Sverige om man ska vara ärlig, säger Camilla Enström.

”Hade extrem tur”

Hon får frågan i podcasten hur cancern kunde missas på Karolinska.

– Det kanske var lite nonchalans för att jag var så ung och att det var en så ovanlig typ av cancer – de sa att det inte var ”uppenbart farligt” och då frågade jag min läkare om de kunde se att om det var ”uppenbart inte farligt” och det kunde han inte svara på och det var väl det som gjorde att jag kände att det här inte var något som jag var nöjd med. Det kändes lite som att de gamblade med mitt liv, jag vet att de inte gjorde det men det var den känslan man fick – det är ju ganska ovanligt att man kan få ett annat utlåtande i Sverige, jag hade extrem tur som kom till Kanada och att Winnipegs läkare kunde hjälpa mig, jag har ofta tänkt på att det inte är många som har den möjligheten och hur hade det då hade gått, säger Camilla Enström.

Behandlingen bestod av både operation och strålbehandling varje vardag i sex veckor.

Nu går hon på kontroller regelbundet och säger själv att hon är frisk.

Camilla Enström och Tobias Enström bor numera i Örnsköldsvik.

Backen Tobias Enström var kapten i Modo i hockeyallsvenskan förra säsongen och har vid 34 års ålder skrivit nytt kontrakt över kommande säsong.

ANNONS

Säkra spikar, givna helgarderingar och sjuka skrällar. Fixar du 13 rätt på Stryktipset?

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Stryktipset

Publisert:

LÄS VIDARE

Leifby: ”Alla vet hur han låter – ingen vet hur han ser ut”

ÄMNEN I ARTIKELN

Sport i tv

Cancer

Discovery Networks Sweden

Karolinska universitetssjukhuset

Tobias Enström