Ordnade OS-plats – efter Sjöströms show

GWANGJU. Sarah Sjöström tog Sverige till final i lagkapp – och ordnade en OS-plats.

Väl i finalen har hon taktiken klar för att bräcka storfavoriterna från USA och Australien.

– Vi kommer att utnyttja deras våg, säger hon.

Sarah Sjöström är Sveriges främsta medaljhopp i VM i simning som inleddes i natt, svensk tid. Hon är också vårt andra, tredje, fjärde och femte starkaste hopp.

Men vem kommer efter 25-åringens fem individuella grenar?

Inget givet medaljläge

Svaret är nog Sarah Sjöström igen, men i lag. I lagkappen över 4 x 100 meter i fristil bidrog Sjöström med smått magnifika 51,91 på sin sträcka (med flygande start), vilket förde upp Sverige i fältet. I mål hade hon, Michelle Coleman (54,33), Hanna Eriksson (55,70) och Louise Hansson (54,09) tredje bästa tid (3.36,03) och gick enkelt till finalen som simmas tidigt i eftermiddag, svensk tid.

Givet medaljläge, alltså?

Nja, problemet är att stornationerna vilade ett par av sina bättra simmare i finalen, så på pappret är en femte-sjätteplats mer realistisk. Fast Sjöström menar att de siktar mot pallen.

”Nu är OS-platsen klar”

– Vi är i final och då är vi där och fajtas om medaljer. Vi har den bästa banan av alla. Bana fyra är lite jobbig ibland, men vi har bana tre. Perfekt att komma mellan flera starka länder. Vi att kommer utnyttja deras våg första femtio och sedan bara ha starka hemgångar, säger hon.

Hur det än går i finalen har ett mål redan uppfyllt. De tolv främsta nationerna kvalar in till OS i Japan nästa sommar. Där är Sverige nu. Återstår bara att övertyga SOK om att laget är värt att skicka, vilket brukar kräva att du är topp sex i världen.

– Målet var att ta oss till final och även ta en OS-plats. Nu är det klart, vilket känns riktigt kul, säger Sjöström.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.