Otto Wallin: Redo att chocka hela världen

avStefan Alfelt

MALMÖ. Otto Wallin mot superstjärnan Tyson Fury i Las Vegas.

Den största tungviktsmatchen i professionell boxning med en svensk sen Ingemar Johanssons VM-fajter.

– Jag är redo att chocka honom. Redo att chocka hela världen, säger Otto.

När nyheten briserade i går satt Otto redan på ett flygplan på väg till New York, hans hemstad och boxningsmecka sen ett år tillbaka.

Fortfarande säger han själv och alla andra runt omkring boxarna att det inte är helt färdigförhandlat men förmodligen är det bara för att namnteckningar på papper saknas och att arrangören Top Rank vill presentera ”nyheten” själv.

Men tv-bolaget ESPN som ska sända har redan gått ut och skrivit att Top Rank meddelat dem att matchen blir av i Las Vegas 14 september så förmodligen återstår endast rena formaliteter.

Allt har gått blixtrande snabbt.

– Jag hörde först om intresset fredag/lördag förra veckan och tog det väl med en klackspark. På senare tid har det kommit en hel del erbjudanden. Inte så här stora men ändå hyfsat bra som av olika anledningar inte har blivit av.

– Sen blev det mer intensiva diskussioner och även om jag förstod andra var med i racet också så var det till slut Fury som sa att han ville möta mig. Det är väl bra?

I djup depression

Tyson Fury strippade Vladimir Klytjko på VM-titlarna för WBA, IBF, WBO och IBO i november 2015 och ändade med sin knallseger en drygt decennielång boxningsepok. Sen hamnade Fury i en djup depression med alkohol- och narkotikamissbruk. Han fråntogs sina titlar. Svällde upp till 160 kg och ansågs färdig som idrottsman.

Återkomsten till världstoppen är sensationell.

– Fury är den bästa tungviktaren nu. Han gick lika mot Deontay Wilder trots att han blev nedslagen två gånger. Det var därför det blev oavgjort. Annars hade Fury vunnit. Han var den bättre av dem.

Den oavgjorda VM-matchen om WBC-titeln är den enda som Tyson Fury inte vunnit av sina 29 proffsmatcher. Trots att matchen i USA inte kommer att handla om en VM-titel har vi inte haft en svensk tungviktsmatch av den digniteten sen Ingo.

– Absolut. Det är precis 60 år sen Ingo gick första VM-matchen. Dags att det händer igen för en svensk tungviktare. Precis som jag kom Ingo hit som stor underdog mot Floyd Patterson men han vann, säger Otto Wallin.

Gigantisk favorit

Tyson Fury blir gigantisk favorit med sina stormatcher i bagaget gentemot Ottos 20 raka segrar över vad som i amerikansk och brittisk press nu stämplas om journeymen, losers som reser runt för att ta emot stryk för sin försörjning.

– Det ligger en viss sanning i det. Jag har inte varit på den här elitnivån tidigare, men jag har mött bra boxare och sparrat en hel del mot riktigt bra. Som Anthony Joshua till exempel.

– Fury är speciell många sätt, väldigt underhållande, snackar med sina motståndare, fintar, dansar, skiljer sig helt från många andra. Klart att han är storfavorit, han har varit på en mycket högre nivå än jag, men titta på hur det gick för Anthony Joshua senast.

Joshua slogs ut och förlorade en match han inte skulle kunna förlora när han ställde alla sina VM-titlar på spel mot Andy Ruiz Jr.

– Hur många som helst har gått på förluster de inte skulle kunna få. Alla kan bli slagna. Speciellt i tungvikt. Man vet heller inte vilka problem Fury har utanför ringen. Eller vilken form han är i. Det känns jäkligt bra för mig.

– Det här är en sån match jag har drömt om sen jag var liten: Synd att den inte handlar om någon VM-titel men hela världen vet ändå vem Tyson Fury är. Han har aldrig förlorat någon av sina VM-titlar i ringen.

Foto: MAGNUS SANDBERG
Otto Wallin.

Kan bli en världskändis

För Otto Wallin betyder det att oavsett hur matchen går blir den ett lyft för hans karriär. Förlorar han har inget speciellt mer än att han mött världens förmodligen bäste hänt.

Vinner Otto blir han en världskändis.

Dessutom skulle Wallin bli rik för resten av livet på en returmatch eller en VM-match mot Joshua eller Wilder. Pengarna som också funnits med som drivkraft för att plåga sig igenom uppoffringarna som krävs för att göra drömmen om att bli världens bäste boxare till en sanning.

– Det är så klart också en stor del. Jäkligt skönt att det nu trillar in ordentligt med pengar för den här matchen så att jag kommer hem med en tyngre plånbok. Jag har investerat i mig själv sen jag började med sporten som 15-åring och offrat mycket på vägen, säger Otto Wallin.

ARTIKELN HANDLAR OM

Boxning

Tyson Fury