Starkt lopp av Frida Karlsson – snabbare än Johaug

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

ÖSTERSUND/STOCKHOLM. Frida Karlsson hade andra bästa tid i jaktstarten och leder poängcupen i Ski Tour 2020.

Men ledarvästen ville det svenska stjärnskottet inte bära efter loppet.

– Jag ser det inte som en stor trofé, säger Frida Karlsson,

Frida Karlsson bryter - enligt ett tidigare beslut - Ski Tour 2020.

Medan touren rullar vidare mot Åre reser Frida Karlsson till Seefeld för träning. Hon gör det med en skön känsla.

Precis om i lördagens lopp öppnade svenskan hårt, men i söndagens ymniga snöfall höll krafterna bättre. Karlsson drog nytta av att ha flera åkare framför sig som spårade i jaktstarten.

Efter 3,3 kilometer hade hon kört in 18 (!) sekunder på Therese Johaug i täten och kört upp sig till en tiondeplats.

– Det är helt galet, otroligt imponerande, säger Anders Blomquist i SVT.

När hon själv fick dra i täten på klungan på en femteplats mattades hon något kontra Johaug i täten men trots det höll hon ihop det till en sluttid som var snabbare än segrande Johaug. Klungspurten blev dock tyngre, där blev hon omåkt av en rad åkare där Emma Ribom blev näst bästa svenska på niondeplats. Frida Karlsson kom in som 13:e åkare.

Ebba förlorade spurten

Frida Karlssons åktid var fältets näst snabbaste bakom femteplacerade slovenskan Anamarija Lampic.

– Det är ett fint kvitto, men jag känner att just fartökningen på slutet tål jag inte ännu. Men det är mycket närmare att hålla hela vägen i dag, säger Frida.

Det sista som svenskan fick göra inne i målområdet var att kliva högst på pallen. Frida Karlsson leder nämligen efter två dagar den poängcup som avgörs under touren. Den bygger på sprintpriser under loppens gång.

Ledaren får en väst att bära kommande lopp. Men Frida Karlsson drog av sig priset snabbt. Varför förklarade hon efteråt.

– Jag ser inte det som en stor trofé. Den lämnar jag till den som ska ta över den, säger Frida Karlsson som nu lämnar landslaget.

– Det är tråkigt att bryta, men jag litar på att ledningen tar rätt beslut, säger hon och avslöjar att hon nu åker och laddar på genombrottsplatsen från i fjol.

Frida Karlsson överst på pallen.
Foto: BILDBYRÅN
Frida Karlsson överst på pallen.

”Skrockfull”

– Jag och Maja samlar energi i Seefeld nu och drömmer oss tillbaka till förra året. Vi är minst sagt skrockfulla med att leta formen, haha.

Före Frida Karlsson i spåret gjorde Ebba Andersson, Ingvild Flugstad Östberg och Heidi Weng upp om plats två till fyra. Där fick Ebba Andersson se sig besegrad av norskorna och slutade därmed fyra för andra dagen i rad.

Publicerad:

LÄS VIDARE