Landslagschefen: Då måste man ta det på allvar

TRONDHEIM. Vallamissen i Ski Tour följs upp.

Under lördagen kommer landslagschefen Lars Selin att föra samtal med vallare och åkare.

– Kritik från aktiva måste man ta på allvar, säger han.

I torsdags stod Lars Selin ute i spåret i Meråker. Landslagschefen såg med egna ögon att Jens Burman inte hade samma glid som konkurrenterna.

På distans, hemma i Sverige, har Selin som är vallachefen Anders Niemis närmaste chef, sedan följt utvecklingen. Både gällande åkarnas besvikelse efter loppet och utvärderingsmötet på kvällen.

På lördag ansluter Lars Selin till landslaget igen. Han kommer i samband med sprinten att följa upp händelserna.

–  Jag har fullt förtroende för Anders (Niemi) och vallateamet. Men kritik från aktiva måste man ta på allvar. Jag ska lyssna på vad de har att säga, säger Lars Selin.

Få vågade kritisera

Han poängterar att utvärderingarna och den interna debatten kring skidorna är bra och ligger i linje med de justeringar landslagets ledning valde att göra efter åkarnas utvärdering i våras. Efter förra säsongen kom åkarna fram till att det varit alldeles för lågt i tak och att få vågade kritisera materialet när de var missnöjda.

– Kommunikationen är en sak vi har jobbat med. Det är viktigt att utvärdera vad som inte fungerat och vad som fungerat, bekräftar Lars Selin.

Åkarna är den här säsongen mer involverade i utvärdering av materialet och val av skidor. Bland annat har landslaget infört nya rutiner. Åkarna ska efter loppen skriftligt och muntligt sammanfatta hur de upplevde sina skidor.

– De aktiva talar också med sin vallare. Sen kommer vallachefen eller en annan vallare talar med de aktiva, säger Selin och fortsätter:

– Vill man ha bra skidor är det viktigt med feedback. Vi har systematiserat det. Bland annat får de ge en poängbedömning kring vad man förväntat och upplevt fäste och glid i en skala, säger Lars Selin.

”Kallar inte det här kris”

Både Lars Selin och Anders Niemi kom, efter turbulens inom Svenska skidförbundet, in i sina roller nära säsongsstart. Det kan ha spelat roll, menar Selin.

– Vi hade haft andra förutsättningar om vi kunde börjat i maj, säger han men påpekar samtidigt:

– Jag kallar inte detta för kris. Så dåligt som det framställts har det inte varit.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.