Ebba Andersson funderade på att sluta

Ebba Andersson.
Ebba Andersson.

SOLLEFTEÅ. Ett felsteg under en löprunda satte stopp för stora delar av Ebba Anderssons tävlingssäsong förra året.

Faktum är att det kunde satt stopp för hela karriären.

– Jag ringde till mamma, grät i telefonen och sa att jag inte visste om jag pallade det här, säger 23-åringen.

Ebba Andersson är mitt uppe i förberedelserna inför skidsäsongen. Ett löp- och rullskidspass är redan avklarat innan Sportbladet möter skidstjärnan uppe på Hallstaberget i eftermiddagssolen.

Det var just under en löptur i november 2019 som stora delar av 23-åringens förra säsong förstördes. Samma knä som skidstjärnan opererade 2016 fick en smäll när Ebba halkade i Bruksvallarna där landslaget laddade för tävlingspremiären.

– Det var fruktansvärt trist och dålig tajming att skada sig en vecka före säsongspremiären. Att få sitta hemma och följa loppen på tv är inte det man önskar sig.

Du var aldrig nära att lägga av, ge upp?

– Jo men det har jag tänkt. När jag skadade mig nu så kände jag verkligen, är det värt det? Jag ringde till mamma, grät på telefon och sa att jag inte visste om jag pallar det här. Gå genom en sådan sak igen. Jag har skadat knät vid ett flertal tillfällen tidigare, så jag vet det innebär att genomföra rehabträning. Men som tur är så vänder det, jag skulle inte reagerat så starkt om det inte betydde så mycket.

Tvingades bryta Tour de Ski

Ebba Andersson imponerade i sin comeback men när kroppen väl var läkt åkte talangen i stället på en förkylning och tvingades avbryta Tour de Ski före avslutande klättringsetappen.

– Det jag drömmer om nu är att allt ska gå mer problemfritt. Jag har haft motgångar och sjukdomar som har kommit väldigt olägligt. Men jag drömmer självklart också om att prestera bra på VM. Och att vinna en världscupstävling, det är dags för en seger.

Hur har du hanterat Therese Johaugs dominans?

– Jag ser det som inspiration och motivation. Jag tänker att kan hon prestera så då borde jag också kunna det en dag.

Ebba Andersson.
Ebba Andersson.

Ska hon känna sig hotad?

– Ja det tycker jag. Vi är många starka tjejer i landslaget som är motiverade. Man ska inte slappna av på tronen, då är det lätt att bli nedknuffad. Men Therese slappnar inte av, hon jobbar hela tiden, det är i alla fall är de signalerna som sänds ut, säger Ebba Andersson.

”Står fast vid hur jag upplevt situationen”

Längdlanslaget har de senaste säsongerna kantas av flera avhopp på viktiga positioner i ledarstaben. Åkare har vittnat om missnöje men Ebba Andersson har hela tiden haft en annan bild än den kaotiska.

– Jag står fast vid hur jag har upplevt situationen och hur jag ser på den. Jag känner att det problematiska har varit att stabiliteten har saknats när många har slutat. Men trots det så delar jag inte den upplevelse som målats upp, jag har en annan syn på det och försöker fokusera mer på mitt.

Hur mycket påverkar det er åkare tycker du?

– Saker har skett provisoriskt i arbetet för att hitta en bättre en lösning, det påverkar oss indirekt. Men man kan inte heller mitt under säsongen börja strukturera, det är ett större projekt det förstår man. Den information vi har fått nu är att de har jobbat för att få till landslagsverksamheten.

Du har aldrig sagt till din pappa som är din tränare, nu kör vi själva?

– Nej det har jag inte. Vi är ansvariga för min satsning men jag vill ha en fot i landslaget och jag är taggad på att lägren ska dra igång så man får träffa de andra och träna ihop, säger Ebba Andersson.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.