”Är fruktansvärt – känner mig rädd”

Zachrisson i stor intervju inför rättegången

British Open står runt hörnet, men Göran Zachrisson är inte där.

I en öppenhjärtig intervju berättar tv-profilen om: Fylleskandalen som stoppar honom från att jobba, sorgen efter sina nära och käras död – och ensamheten som präglar hans vardag.

– Den är fruktansvärd, säger 81-åringen.

Ensam är stark?

Själv är bäste dräng?

Nja, frågar du en 81-årig farbror i Djursholm så stämmer inte ordspråken.

– Ensamhet är det värsta som finns. Och du kan inte göra något åt den. Du kan inte springa ifrån den, för du springer inte fort nog. Inte ens Usain Bolt kan springa ifrån ensamhet, säger Göran Zachrisson.

När Sportbladet träffar honom i hans hem – radhuset på lummiga Danderydsvägen, ett par stenkast från Djursholms Golfklubb – är det egentligen bara en sak som får honom på någorlunda bra humör.

Den ligger på golvet.

– Utan Greta hade det inte gått. Hon är min räddning i det här, säger ”Zacke” och blickar ner mot sin vita och lurviga hund som ligger under köksbordet och myser.

Stoppad av Viasat

Hade Göran Zachrisson fått välja hade han inte varit hemma i Sverige nu. Då hade han varit i Storbritannien och förberett sig för ännu ett stort golfmästerskap.

Det brukar han vara så här års.

Den folkkära sportkommentatorn och golfprofilen har kommenterat The Open Championship sedan 1966, men i år stoppas han av sin arbetsgivare Viasat.

Och han har bara sig själva att skylla.

Den 4 december förra året greps han av polis efter att ha kört rattfull med över 1 promille i blodet. Något som ledde till att Viasat stängde av honom i väntan på rättegång.

– Och det accepterar jag. Jag har gjort bort mig, då får jag lov att betala priset.

Rättegången hålls i september.

– Det har tagit väldigt lång tid. I nästan ett år har jag gått runt och mått pyton – och jag mår fortfarande pyton. Jag tycker det här är fruktansvärt. Jag skäms. Men någon gång måste man få möjlighet att klippa banden och ta bort det här tråkiga minnet.

Hur känner du inför rättegången?

– Jag är rädd för det här. Poliser, myndigheter, kriminalvård. Allt sånt. Jag mår inte bra av det.

Vad är det som skrämmer dig?

– Det är en helt annan miljö. Jag ska inte vara där. Det är vad jag säger till mig själv: Du ska inte vara där. Du ska vara lagenlig, lågmäld, du ska ta det lugnt, arbeta, träffa polare, skratta och må bra. Men det gör jag inte. Jag mår inte bra, säger Göran Zachrisson.

”Har varit ren”

Efter rattfyllan i vintras berättade han att han har problem med alkoholen.

Har du tagit hjälp?

– Ja, det har jag gjort. Från två håll. Men jag tar inte hjälp just nu, för jag vet ju vad de säger. Och det går upp och ner. Jag har varit helt ren, en eller två veckor utan en droppe. Men så hamnar man där i sin ensamhet igen, och då kan det hända att man tar ett glas vin. Jag lagar mycket mat och då blir måltiderna trevligare. Alkohol är fruktansvärt svårhanterligt, det är ju ett gift, och klart att det bästa vore om vi tog bort det helt från våra hyllor, men dit har vi inte kommit än.

Alkoholproblem tenderar att hänga ihop med att man mår dåligt?

– O ja. Men samtidigt: Jag har hållit på med mitt yrke längre än någon annan i världen. Jag har varit på olympiska spel, världsmästerskap, America’s Cup i segling – allting. Det finns inget jag inte har gjort – och jag har aldrig missat en enda grej. Ingen skriftlig lämning, ingen timslång tv-sändning. Så jag kan inte säga att alkoholen har förstört mig, för det har den inte. Men i det här fallet (rattfyllan) gjorde jag bort mig. Det var omdömeslöst, det var botten och det var mitt fel. Men jag har faktiskt inte misskött mig genom åren. Jag har klarat mig själv. Jag må vara ensam, men jag klarar av alla resor, alla tidsläggningar, allt det där klarar jag av, säger Zachrisson.

Flera dödsfall

Han har, inom loppet av några år, förlorat majoriteten av sina nära och kära. 2012 dog hans fru Gunilla i cancer, kort efteråt gick hunden Raja – som han haft i över 15 år – bort, och i våras dog hans son Jonas i cancer.

– Mm, och det gör ju inte saken lättare…, säger Göran Zachrisson.

Hur tacklar man det?

– Herregud. Att förlora din son, det går ju inte… Jag har inte mått bra. Allt kom på samma gång. Men jag brukar säga det: Att sitta och tycka synd om sig själv, det är ingen framkomlig väg. Det är ingen idé. Jag måste vända på det och säga att jag har varit väldigt gynnad i livet, för jag har fått vara med om kolossalt mycket. Jag har träffat och intervjuat de intressantaste människorna inom idrotten. De starkaste, största, farligaste och snabbaste – varenda en av dem, män och kvinnor. Det är inte många som fått vara med om det.

Rättegången i september lär avgöra Göran Zachrissons framtida yrkeskarriär.

Han må vara 81 år gammal, men är det något han vill så är det att arbeta.

– O ja. Jag längtar!

Hur ser dialogen med Viasat ut?

– Jag vet inte, för den är väldigt liten. Men de har sagt att jag får komma tillbaka när rättegången är klar och jag utgår från att de håller sitt ord.

Och då vill du tillbaka direkt?

– Ja, då vill jag kastas tillbaka rakt in i det, säger Göran Zachrisson.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN