Meraf Bahta springer 5 000 meter på SM

avTT

Publicerad:
Foto: Sören Andersson/TT
Meraf Bahta. Arkivbild.

På söndag är Meraf Bahta tillåten att tävla igen efter den ettåriga avstängning hon tilldelades av Riksidrottsnämnden. Och hon kör igång direkt.

Enligt SVT kommer Bahta springa 5 000 meter på SM i Karlstad på söndag.

Bahta stängdes i fjol av för brott mot dopningsreglerna efter att ha brutit mot det så kallade vistelsereglementet som säger att idrottare måste tala om var de befinner sig så att kontrollanterna kan nå dem.

Inledningsvis prövades fallet av Dopingnämnden, första instans i dopingsärenden, som friade Bahta. Därefter valde dock Dopingkommissionen att överklaga beslutet till Riksidrottsnämnden som kom fram till den ett år långa avstängningen.

Avstängningen är över på söndag och Bahtas "svenska pappa", Ulf Björklund, bekräftar för SVT att 30-åringen springer 5 000 meter på söndagens SM-tävlingar i Karlstad.

Fredagen den 6 september är sista dagen för att ta en plats till friidrotts-VM i Doha som inleds den 27 september. Bahtas VM-fönster är med andra ord litet. Enligt SVT ska SM eller 1 500 meter i Zagreb på tisdag vara hennes sista chans. Om hon tävlar i Zagreb är oklart.

VM-kvalgränsen på 5 000 meter är 15.22,00 och Bahtas personliga rekord ligger på 14.49,95.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott