Förre NBA-kommissionären David Stern är död

David Stern.
David Stern.

Basketvärlden är i sorg.

Den förre NBA-kommissionären och Hall of famern David Stern har gått bort efter sviterna av en hjärnblödning.

”Det är tack vare David NBA blev ett globalt varumärke”, säger nuvarande NBA-kommissionären Adam Silver i ett utlåtande från NBA.

För tre veckor drabbades David Stern av en hjärnblödning och var sedan dess i ett kritiskt tillstånd efter en akut hjärnoperation.

I går, på nyårsdagen, gick han bort med familjen vid sin sida.

NBA bekräftade nyheten under natten.

”Varje medlem i NBA-familjen har dragit nytta av Davids visioner, generositet och inspiration. Vi sänder våra djupaste kondoleanser till David fru, Dianne, deras söner, Andrew och Eric, samt övrig familj, och vi delar vår sorg med alla vars liv rördes av honom”, säger NBA-komissionären Adam Silver i ett utlåtande från ligan.

Silver var NBA-kommissionär från 1984 till 2014 och är invald i NBA-basketens Hall of Fame för sitt arbete med att utveckla världens största basketliga.

”Under sina 30 år som kommissionär så skapade han det moderna, globala NBA”, säger Adam Silver.

Hyllas på sociala medier

Sociala medier har efter dödsbeskedet varit fyllda av kondoleanser och hyllningar från basketlegendarer till Stern .

”David Stern var en historieskrivare. När jag berättade 1991 att jag hade HIV trodde folk de skulle bli smittade av att skaka hand med mig. När David lät mig spela i Allstar-matchen 1992 i Orlando och sen i Dream Team i OS så kunde vi förändra världen”, skriver Earvin ”Magic” Johnson på Twitter.

Vi träffade Stern mycket på 90-talet och jag såg honom som snäll, omtänksam och i princip alltid den smartaste människan i rummet”, skriver Scottie Pippen på Twitter.

Jag kommer aldrig glömma när du ropade upp mitt namn på scenen och jag skakade din hand. Min dröm gick i uppfyllelse”, skriver LeBron James på Instagram.

David Stern blev 77 år.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN