Bottas snabbast – men bryter mot reglerna

Mercedes måste förändra framvingen inför Kinas GP

Publicerad 2019-04-12

Valtteri Bottas var snabbast.
Men enligt uppgifter håller sig inte hans Mercedes inom reglerna - och framvingen riskerar att stoppas till kvalet.

F1 är, och har alltid varit, en stor gråzon. Det som inte är förbjudet måste hålla sig inom reglerna och teamen försöker alltid att hitta lösningar som inte styrs av reglementet.
Mercedes kom till Kina och helgens F1-lopp i Shanghai med en ny framvinge och Valtteri Bottas var snabbast under den andra träningen, men enligt tyska ”Auto, Motor und Sport” och deras reporter Michael Schmidt håller den sig inte inom reglerna. Därför måste teamet antingen köra med en ny framvinge till kvalet, eller också förändra den så att den är godkänd.

Mercedes hävdar däremot att deras framvinge är legal.

– FIA bad oss göra en förändring redan inför den första träningen, säger en talesman från teamet enligt motorsporttotal.com.

– Den framvingen vi körde i dag är okej.

Även Red Bull och Williams har haft samma idé, men även de måste göra förändringar eftersom FIA har haft en noggrann genomgång av framvingarna den här veckan.

Bottas snabbast - Framvingen regelvidrig

Valtteri Bottas snabbast - men bilen regelvidrig

Inför säsongens tredje lopp, det 1000:e i F1-historien, det väldigt jämnt mellan de tre toppteamen Ferrari, Mercedes och Red Bull.
– Det var ett bra slut på dagen, men det är alltid svårt att hitta en bra balans under ett helt varv på den här banan. Vi tog det steg för steg, men det är två dagar kvar och det är de som räknas, säger VM-ledaren Valtteri Bottas.
– De verkar som om Ferrari fortfarande har ett övertag på raksträckorna, men vi var snabbare i utgången av kurvorna under det andra passet. Det finns saker att förbättra och det vet vi att våra konkurrenter också kommer att göra så frågan r hur vi förbättrar oss i förhållande till dem. Dessutom så ska vinden vända och blåsa i motsatt riktning under helgen, i Bahrain för två veckor sedan ställde det till stora problem.
Mercedes har inlett säsongen med två segrar, men det är Ferrari som har haft bäst fart. Red Bull däremot har inte lyckats så bra som teamet hoppats på inför säsongen, men inför tävlingen i Kina är Max verstappen optimistisk.
– Vi gjorde ett misstag i vår set-up i Bahrain, men här fungerar det bättre, säger Verstappen som var trea på den andra tärningen till tyska RTL.
– Jag har en bra känsla i bilen och är nöjd.

Senaste snacket inför Kina GP - läs F1-bloggen med nyheter och nostalgi

Följ ämnen i artikeln