Adlerteg får svårare nå OS efter fall

Det blev en tung start på VM i gymnastik för Jonna Adlerteg.

Ett fall i favoritdisciplinen barr i kvalet förstörde dagen.

– VM är över. Det vågar vi säga redan nu, säger landslagschefen Jonas Juhl.

Sveriges främsta gymnast gör en satsning på att nå OS nästa år och vägen går via VM i Stuttgart där kvotplatser till Tokyo står på spel.

Jonna Adlerteg var i VM-final i barr i fjol, där hon kom på åttonde och sista plats, men satsar på att ta sig till Tokyo genom att ställa upp i mångkamp, där det blir lättare att kvala in till OS.

I alla fall i teorin.

”Ska inte ha för höga krav”

I praktiken blir det svårt. Adlerteg noterades för 49,099 poäng efter sin kvalserie. Ett resultat som kan göra det svårt att nå mångkampsfinalen och en OS-plats.

Den stora plumpen kom – i just barr.

– Hon hade ett släpp på barren vilket hon inte fångade och det ledde till ett fall. Hon tappade nästan 1,6-1,7 poäng jämfört med vad hon hade hoppats åstadkomma, säger Jonas Juhl.

Adlerteg kommenterade själv finalmissen i ett pressmeddelande:

"Jag är nästan mer missnöjd med bommen än med barr, då det har sett så mycket bättre ut på träning. Men jag ska samtidigt inte ha för höga krav på mig själv. För ett halvår sedan hade jag inte trott att jag skulle köra igenom en mångkamp och vara bästa svensk".

Komplicerat kvalsystem

Det blir ingen ny barrfinal och Adlerteg missar även mångkampsfinalen, dit de 24 bästa går. Men hon kan ändå nå en OS-plats i det komplicerade kvalsystemet där aktiva som inte kvalar in med sitt lag kan komma med på en individuell kvot.

– Det vet vi först i morgon kväll (läs: lördag kväll), när vi ser hur det har gått för de övriga, säger Jonas Juhl.

Kvalet i VM är uppdelat på flera dagar.

Jessica Castles, den andra svenskan i tävlingen, noterades för 48,398 poäng i kvalet.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN