Mejla

Anna Andersson

Sverige – bäst i världen 2017

Andersson: Var stolta – ingen annan nation lyckades med det här

VÄRLDSMÄSTARE! Pontus Tidemand, ­Johan Kristoffersson och Thed Björk har alla imponerat på Sport­bladets expert Anna ­Andersson.
VÄRLDSMÄSTARE! Pontus Tidemand, ­Johan Kristoffersson och Thed Björk har alla imponerat på Sport­bladets expert Anna ­Andersson.

SPORTBLADET

Tre VM-titlar.
Under ett år.
2017 är svensk bilsport bäst i världen.

FIA, internationella bilsportförbundet, arrangerade fem världsmästerskap 2017. Tre av titlarna gick till svenska förare.

Thed Björk är världsmästare i WTCC.

Johan Kristoffersson är världsmästare i rallycross.

Pontus Tidemand är världsmästare i WRC2.

Ett sådant imponerande resultat har ingen annan nation lyckats med under årets säsong.

Närmast var Nya Zeeland i WEC (World Endurance Championship), där det är tre förare delar på en bil i LMP1 och Storbritannien som vann VM i F1 med Lewis Hamilton och GT WEC med James Calado.

Det är ett mycket imponerande resultat av en nation där bilsporten visserligen har en varm plats i många entusiasters hjärta men ofta prioriteras bort av ekonomiska skäl. En satsning genom de olika formelbilsmästerskapen mot F1 kostar ungefär 50 miljoner kronor – innan föraren ens har ett kontrakt till kungaserien och om talangen räcker till och chansen dyker upp gäller det att ha sponsorer som satsar så mycket att det går att betala för en plats.

Svenske EM-tvåan i F3, Joel Eriksson, valde exempelvis bort en fortsatt satsning på formelbil för att istället bli fabriksförare i DTM.

Att satsa på rally-VM är också en extremt dyr historia. Det fick den svenske JVM-föraren Dennis Rådström erfara när han tvingades tacka nej till Tysklands VM-rally eftersom budgeten inte räckte – och det kan ha kostat honom en VM-medalj.

Sveriges tre VM-titlar under 2017 är mycket imponerande och det är ett resultat som borde ge svensk motorsport ett uppsving, sett till intresse, sponsorer och erkännande. Det är ett resultat som knappast någon trodde på inför säsongen och det är ett resultat som blir svårt att upprepa nästa säsong. Då tappar WTCC sin VM-status och det är långt ifrån självklart att Pontus Tidemand vinner ännu en VM-titel.

Var stolta – 2017 är svensk bilsport bäst i världen.

ANNONS

Betalar du för mycket för din el? Hitta ett bra avtal för dig när elpriserna rusar!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Av: 

Anna Andersson

Publisert:

LÄS VIDARE

Andersson: ”Äntligen får han chansen - går i Schumachers fotspår”

ÄMNEN I ARTIKELN

Pontus Tidemand

Thed Björk

Joel Eriksson

Dennis Rådström

Johan Kristoffersson

Marcus Ericsson

Motorsport