Fick chefsjobb på Riksidrottsförbundet – trots att han dömts för sexköp

SPORTBLADET

Mannen dömdes 2016 för tre fall av sexköp.

Senare fick han ett chefsjobb på Riksidrottsförbundet – en organisation med nolltolerans mot sexbrott.

– Det strider mot vår ideologiska grund, säger ordförande Björn Eriksson.

Riksidrottsförbundet är svensk idrotts viktigaste organ. De kallar sig en värdestyrd organisation och har nolltolerans mot sexbrott för sina anställda.

Men det sker misstag. Sportbladet kan nu berätta om en man dömd för flera fall av sexköp som förra året fick en chefstjänst på förbundet.

Mannen dömdes 2016 för att vid tre tillfällen ha köpt sex av en kvinna, bland annat i mannens bil utanför hans dåvarande arbetsplats. Han nekade till brott men medgav att de flera gånger hade haft sex med varandra.

Mannen erkände även att han vid ett tillfälle gett kvinnan pengar, men sa att det var för att hon hade ont om pengar och att han tyckte synd om henne.

Tingsrätten ansåg det dock bevisat att mannen var skyldig och dömde honom till dagsböter för tre fall av sexköp.

”Sedvanlig rekryteringsprocess”

Samma år som mannen dömdes slutade han på det företag där han arbetade. Men efteråt fick han ett nytt jobb, en chefstjänst på Riksidrottsförbundet.

– Vederbörande anställdes på Riksidrottsförbundet. Jag vill inte kommentera hans befattning eller arbetsuppgifter, men det var en anställd på Riksidrottsförbundet, säger generalsekreteraren Stefan Bergh. 

Han säger att anställningen föregicks av ”en sedvanlig rekryteringsprocess med cv-granskning, intervjuer och referenser”, men att det aldrig kom fram att mannen hade dömts för sexköp.

– Nej nej, hade vi haft den informationen hade vederbörande självklart inte fått anställning på Riksidrottsförbundet. Det här är inte alls förenligt med våra värderingar, säger Stefan Bergh.

– Vi tar registerutdrag (ur belastningsregistret, red. anm) på de medarbetare som arbetar med barn och ungdomar i sin tjänst hos oss. Personen i fråga arbetade inte nära barn och ungdomar, därför tog vi inte ett registerutdrag på honom, fortsätter han.

Fick sluta samma vecka

Mannen hade varit anställd en tid när Stefan Bergh fick reda på att han hade dömts för sexköp.

– Samma dag som jag fick den informationen arbetsbefriade jag den här personen och meddelade honom att han inte kunde arbeta kvar på Riksidrottsförbundet. Han fick sluta samma vecka och hade ingen kontakt med medarbetare efter att jag fattat beslutet.

Informerade ni personal som jobbade med mannen om domen mot honom?

– Det kan jag inte gå in på. Men det blev ingen stor information internt. De som behövde ha information om det inträffade fick information.

Är det extra känsligt att det här händer på en arbetsplats som Riksidrottsförbundet?

– Idrottsrörelsen är en värdestyrd organisation, för oss är värderingarna helt centrala. Självklart är den här typen av domar helt oförenliga med det vi står för. Så ja, det är allvarligt på det sättet.

”Gjort vad man kunnat”

Ordförande Björn Eriksson bekräftar att mannen fick sparken så snart Riksidrottsförbundets fick reda på att han dömts för sexköp.

– Jag tycker nog att man har gjort vad man kunnat och vidtagit åtgärder blixtsnabbt när man fick veta vad det handlade om, säger han.

Varför kan man inte kan jobba på RF och vara dömd för sexköp? 

– Det strider mot vår ideologiska grund. Det är vår värdegrund, helt enkelt.

Finns det även tydliga regler kring det? Har ni nolltolerans mot sexbrott?

– Vi har nolltolerans mot det, ja. Nu tror jag i och för sig att du är inne på frågor du ska ställa till Stefan Bergh snarare än till ordföranden, men svaret är ja.

Är det extra allvarligt att det var en chefstjänst?

– Det gör definitivt inte saken bättre. Jag tycker att man ska ha nolltolerans i alla sammanhang om man har vetskap om sådant här, men det är klart: det underlättar inte att han var chef.

Ladda ner Sportbladets egna app du också 00:20

Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (iPhone)
Snabbaste vägen till största och bästa nyheterna – ladda hem Sportbladet app (Android)

ARTIKELN HANDLAR OM