SOK-basen ska fråga om dopningsuppgifterna: ”Underligt”

avPetra Thorén

Foto: DANIEL STILLER / BILDBYR N

OHTAKI. Kort före OS inleder Wada en utredning om säkerheten kring dopningstesterna.

Detta efter Uppdrag gransknings avslöjande om att testflaskorna går att öppna.

SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo, på plats i Sydkorea, är förvånad.

– Underligt om de flaskorna som är framtagna är sämre. Jag träffar folk från Wada ikväll och då ska jag fråga vad det handlar om, säger han.

OS i Sotji 2014 har haft ett långt och surt efterspel. Det har handlat om dopning och den omfattande skandalen kring rysk idrott.

I efterhand har det framkommit hur ryska idrottare fick sina urinprov utbytta mot prover med rent urin. Bytet gick att göra eftersom flaskorna gick att öppna manuellt.

Återgärder har vidtagits för att undvika samma misstag och garantera säkerheten inför spelen i Sydkorea.

Därför skakar uppgifterna i SVT:s Uppdrag granskning om.

I samarbete med den tyska journalisten Hajo Seppelt har redaktionen kontrollerat säkerheten och kunnat avslöja att flaskorna ändå går att öppna.

Haft möte

Den internationella antidopningsbyrån Wada har haft ett möte med det schweiziska företag som levererar flaskorna, men inleder nu också en utredning. OS startar i slutet av nästa vecka och tiden är kort.

Peter Reinebo, verksamhetschef för Sveriges olympiska kommitté, är på plats i Sydkorea. Han förbereder inför de svenska utövarnas ankomster.

Han tog under tisdag del av de nya uppgifterna kring dopningstesterna. Han ska informera sig vidare på plats under tisdag kväll.

– Jag har inte fått direkt information om detta utan har bara noterat det. Men jag kommer träffa folk från IOC och Wada ikväll så jag får fråga dem, säger han

Hur ser du på uppgifterna?

– Det var lite märkligt, det var ju precis det man skulle ta fram: flaskor som är säkrare. Underligt då om de tagit fram det sämre.... Men det var för väl att man hittade detta före OS.

Är det viktigt att säkerställa inför tävlingarna?

– Ja visst, är det uppenbart nu måste man göra något åt det. Det är lite märkligt och måste var väl fel på leveransen..?

Längdåkningen var en sport som blev hårt drabbad av den ryska dopningen under OS i Sotji 2014.

Foto: Lars Allard
Lars Selin, tränare för herrlandslaget i skidor, på plats i Japan.

”Nytt för mig”

Det svenska landslaget är på plats i Japan och förbereder sig inför OS-tävlingarna. Tränaren Lars Selin säger när Sportbladet träffar honom att han hoppas på ett rent spel.

– Jag hoppas att man gör allt för att komma åt dopningsproblematiken. Det här var nytt för mig och det enda jag kan säga är att jag tycker att det är väldigt tragiskt att det fuskas och jag hoppas att man gör allt för att komma åt fusket, säger han.

Tar man för givet att testerna går rätt till?

– Ja, så är det.

Senare på tisdagen meddelade Riksidrottsförbundet att Svensk antidoping med omedelbar verkan har beslutat att endast använda den tidigare modellen av urinflaskor.

ARTIKELN HANDLAR OM

Vinter-OS

Acosense

Wada

Sotji