Nordkoreas maraton öppnas för alla

Utländska turister har aldrig varit välkomna i Pyongyangs maraton.

Men i år har Nordkorea öppnat dörrarna – och intresset är stort.

– Det är något att skryta om för vänner i efterhand, säger en reseagent.

För första gången någonsin öppnar Nordkorea gatorna i huvudstaden Pyongyang för turister att springa det årliga maratonet. Resebyråer berättar för nyhetsbyrån AP om hur de rings ner med önskemål att delta i loppet, som äger den 13 april.

– Jag tror att attraktionen ligger i ”Pyongyang” snarare än ”maraton”. Många av de människor som ska delta är endast intresserade av att göra något ovanligt. Något att skryta om för vänner i efterhand, säger en reseagent baserad i Peking till AP.

Loppet kommer att inkludera ett fullt maraton – med en handfull löpare i världsklass – och ett halv maraton.

70 000 på arenan

Enligt AP öppnas årets maraton upp för utlänningar i ett försök av den nordkoreanska att tjäna pengar.

– Landet har generellt sett blivit mer måna om turismen, säger en amerikansk reseagent som bokat 20 amerikaner för loppet.

Startskott och målgång går på Kim II Sung Stadium och de 70 000 åskådarna på plats på arenan bjuds på fotbollsmatcher, volleybollmatcher och kampsportsuppvisningar medan löparna är ute.

Trots att många landslag skyr att skicka sina topplöpare till Nordkorea har Pyonyangs maraton historiskt sett vassa vinnartider. I fjol vann Ketema Nigusse, Etiopien, med tiden 2:13:04.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.