”Frustrerande för kvinnliga golfare”

Omslagsbilden upprör: ”Vi respekteras inte”

Här är bilden som skapat debatt i golfvärlden.

En lättklädd Paulina Gretzky – dotter till hockeyikonen Wayne Gretzky – pryder omslaget på kommande numret av ansedda tidningen Golf Digest.

– Det är frustrerande för kvinnliga golfare, säger världstrean Stacy Lewis till New York Times.

Med bara bh på överkroppen och en golfklubba i händerna är Paulina Gretzky omslagsflicka på golftidningen som når handeln den 15 april. 25-åringen är själv inte proffsgolfare, men är förlovad med PGA-stjärnan Dustin Johnson.

Golf Digest's val av omslag upprör toppspelarna på LPGA-touren.

– Det är som det alltid har varit, vi respekteras inte för det vi är – golfare. Självklart försöker Golf Digest sälja tidningar, men samtidigt skulle man vilja se lite respekt för damgolfen, säger Stacy Lewis, 29.

”Sex säljer”

Angela Stanford, 36, håller med:

– Frågan är vem de försöker sälja till? Om svaret är män mellan 25 och 45 år, så antar jag att detta är det de måste göra. Du vet det gamla talesättet om att sex säljer. Ingen kan argumentera emot det, det är bara så det är. Men LPGA har ett antal attraktiva och tränade kvinnor, så varför inte använda dem? Jag förbryllas av detta.

Förutom Gretzky är det få kvinnor som har fått pryda omslaget på Golf Digest. Sedan första numret 1950 är det totalt bara 21 kvinnor på förstasidan, varav Annika Sörenstam är en. På senare tid är det golfankaret Holly Sonders, 26 (maj 2013) och fotomodellen och skådespelaren Kate Upton, 21 (december 2013).

”Fängslande historia”

Senaste gången en kvinnlig golfspelare var på omslaget var 2008 – Lorena Ochoa, 32.

– Det är så här det har varit i 20-30 år. Vi försöker närma oss PGA-touren i popularitet, men uppenbarligen kommer vi aldrig nå dit, det är ett som är säkert, säger världsettan Inbee Park, 25.

Jerry Tarde, chefredaktör Golf Digest, försöker försvara sig:

– Sportprofiler, kändisar och modeller har prytt Golf Digest's omslag sedan magasinet grundades. Paulina rankas som en av de hetaste golfkändisarna i dag och har en fängslande historia att berätta. Hon kan även få nya människor intresserade av sporten, säger han.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN