Motorsport

Ökenräven jagar tolfte segern

Av: 

Anna Andersson

SPORTBLADET

Stephane Peterhansel halverade avståndet till ledaren - Coma mot sin fjärde seger

Stephane Peterhansel.

Foto: TT

Ökenräven är på gång.

Nu har han halverat avståndet till ledaren - och fyra etapper återstår.

– Mitt mål är inte att komma tvåa, säger Stephane Peterhansel.

Fransmannen har elva segrar i Dakarrallyt, sex på mc och fem med bil. Han vann tävlingen förra året och han vill gärna göra det i år igen. På den nionde etappen var han klart snabbast och han halverade avståndet till Nani Roma som leder totalt. Nu skiljer det tolv minuter och fyra etapper återstår av tävlingen.

Dagens etapp avgjordes i Atacamaöknen, jordens absolut torraste plats och det 81 bilarna körde från Calama till Iquique.

– I dag var det en bra etapp för oss. , säger Stephane Peterhansel till Dacar.com.

- Jag har ett mycket bra läge nu. Jag har ingen press på mig eftersom jag inte är i ledningen, men jag ska försöka köra så snabbt jag bara kan. Jag njuter verkligen för jag har ingenting att förlora och mitt mål är inte att avsluta tävlingen på andra plats. Så jag ska ge allt och vi får se vad det räcker till.

OS-medaljören avancerar

Nasser Al Attiyah var tvåa på etappen och totalledaren Nani Roma var trea. Nu har han lite mer än 12 minuters försprång på Peterhansel. Den tidigare världsmästaren i backhoppning, Adam Malysz, Polen, var sexa på etappen och ligger ni nia totalt.

I mc-klassen tog Marc Coma sin andra etappseger på den 422 km långa specialsträckan som avgjordes i Chile, på jordens absolut torraste plats.

– Det var en väldigt svår etapp i Atacamaöknen. Det var väldigt fint och snabbt i början, men under den avslutande delen var det många sanddyner. Jag försökte köra ikapp Joan som startade två minuter före mig och när jag var ikapp försökte jag att stanna i närheten av honom ända till slutet. Det var en bra dag, säger Marc Coma.

Despres långt efter

Joan Barreda-Bort var tvåa och när fyra etapper återstår har han lite mer än 40 minuter upp till Coma som leder totalt. Trea på etappen var Cyril Despres som den här veckan har trivts allt bättre på sin Yamaha, men totalt är han ungefär två och en halv timme efter ledaren och under normala omständigheter så ska han inte kunna vinna tävlingen.

I morgon väntar en etapp på mer än 63 mil.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och antikroppstest - klicka hem allt inför sommaren här.

MEDS

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Motorsport

Rally

Dakarrallyt