Håkan Loob: Helt och hållet mitt beslut

SPORTBLADET

Därför sparkas Andreas Johansson från Färjestad

Färjestad sparkar tränaren Andreas Johansson.

Beslutet bakom bomben i SHL var helt och hållet Håkan Loobs eget beslut.

– Det är en känsla som vuxit fram, säger Loob till Sportbladet.

Färjestad meddelade nyheten själva under förmiddagen: Andreas Johansson, 40, sparkas med omedelbar verkan från klubben.

I ett pressmeddelande från sportchefen Håkan Loob antyds det att Johansson tagit för stor roll gentemot huvudtränaren Leif Carlssons sysslor.

Loob – som tog över sportchefsrollen när Jörgen Jönsson klev av i mitten av oktober av personliga skäl – utvecklar för Sportbladet att beskedet grundas utifrån hans egen syn.

– Jag behöver inte utveckla det mer, det är inte säkert att kanske ens tränarna tyckt och tänkt att det varit en oenighet gentemot truppen. Men jag känner så, och då känner jag att man tappar i procent i leveransen och därför tar jag beslutet utifrån mina känslor och syn på det, säger Håkan Loob.

Beslutet är helt och hållet ditt?

– Ja, det är det.

”Min skyldighet att analysera”

Hur länge har du känt så?

– Under min sexveckorsperiod. Mitt jobb är inte att driva laget utan analytiskt se hur saker och ting funkar. Har man problem att vinna matcher är det min skyldighet att analysera vad som görs rätt och fel och se var det brister. Där jag känner att det går att få ut mer av laget, det är där jag har gjort den ändringen.

Har Andreas Johansson varit för energikrävande?

– Nej, det vill jag inte påstå. Han är fantastisk lojal och hårt arbetande tränare som kommer först på morgonen och som går hem sist av alla. Han har en ambition som är hög. Om den varit för stor vill jag inte säga.

Andreas Johansson fick beskedet att han sparkas under gårdagskvällen.

– Klart han inte blev glad, det är ett oerhört jobbigt beslut att ta och ge. Det finns ingen upside för den sakens skull. Klart han blev jättebesviken. Men alla beslut man tar handlar i grunden om föreningen.

Förstår du att beskedet skapar utrymme för spekulationer?

– Ja, det kan man aldrig hindra, oavsett vad vi säger. Det är därför jag säger att det är jag och ingen annan vars känsla byggts fram som ligger bakom det här.

Turbulens

Tidigt under säsongen kom uppgifter om att Andreas Johansson redan gjort klart med en ny arbetsgivare till nästa säsong. Johansson dementerade uppgiften och enligt Loob ska det inte varit en orsak till att han sparkas.

– Det är överspelat, säger Håkan Loob.

Görs fler förändringar i tränarstaben?

– De måste själva känna hur de hanterar situationen. Än så länge har de inte sagt något.

Vad säger du om turbulensen som varit? Jörgen Jönsson har lämnat, Richard Wallin och Christian Berglund har petats och Max Görtz vill lämna.

– Det är inget man vill ha i sin förening. Men det är spekulativt att bunta ihop allt och säga att det varit gigantiska problem, det vill jag avfärda direkt. Jag vet inte om det varit tidevarv eller otur, men varje sak är för sig, så är det.