Silver till Charlotte Kalla efter spurtduell

STOCKHOLM/SOTJI. Charlotte Kalla har tagit Sveriges första OS-medalj.

I ett dramatiskt skiathlonlopp tog hon silver efter en duell med Marit Björgen.

– Det är det här jag drömt om, säger Kalla. 

Sveriges första OS-medalj i Sotji är ett faktum. Med ett superryck i sista branta backen hakade Charlotte Kalla av alla utom Marit Björgen. Favorittippade Bjögen stod emot och kunde gå om in på upploppet och sedan enkelt spurta ifrån svenskan till ett väntat guld.

– Det är ett så bra taktiskt lopp av Kalla, hon försökte rycka ifrån Björgen men hon var starkast, säger Emelie Öhrstig i Viasat.

"Försökte spara energi"

Och Tärendotjejen var också nöjd med taktiken:

–  Jag hade bra startposition och bra skidor i både klassiskt och fri. Jag försökte ligga i täten så mycket som möjligt, men ändå spara så mycket energi som möjligt, säger Kalla på presskonferensen som trots allt inte kunde göra något åt Björgen.

Rycket i sista backen, var det spontant eller planerat?

– Spontant. Jag kände mig ganska stark när vi började den sista kilometern. De andra åkte avvaktande så jag väntade bara på att rycket skulle komma.

På presskonferensen försökte hon analysera vad som hände i sista kurvan där Björgen smet förbi:

– Jag fick något felskär. Jag försökte bara hålla mig på benen. Jag höll på att sätta staven mellan benen, men jag kommer inte ihåg så mycket.

Det är första gången någonsin i seniorsammanhang som Charlotte Kalla tagit sig upp på pallen i ett skiathlonlopp. Vägen dit var lugn och kontrollerad innan explosionen i sista backen.

"Fick loppet precis dit hon ville"

Under hela den klassiska delen låg Kalla bra placerad i en grupp som till slut bara var sex åkare stor. Och efter ett bra skidbyte gick svenskan ut i ledningen medan finskan Aino-Kaisa Saarinen och Justyna Kowalczyk krokade i varandra och vurpade, ett fall som kostade polskan kontakten med täten. I stället blev det en kamp mellan tre norskor – Marit Björgen, Therese Johaug och Heidi Weng – samt Kalla och Saarinen ut på fristilsdelen. Johaug drog på sista slingan innan Kalla växlade tempo i sista backen och bara fick med sig Björgen.

Bakom Björgen och Kalla blev det Hedi Weng som spurtade till sig bronset. Emma Wikén överraskade också positivt i OS-debuten. Efter en stark fristilsdel slutade hon nia i mål.

Förbundskaptenen Rikard Grip var mycket imponerad över Kallas insats:

– Det kunde inte ha blivit så mycket bättre. Ja, förutom guld. Charlotte gör det fantastiskt, säger han till Sportbladet.

På presskonferensen efter loppet bekräftade också Charlotte Kalla att hon avstår fristilssprinten på tisdag.

– Jag åker inte sprinten på tisdag utan sparar mig till tio klassiskt, säger hon.

Följ oss också på sociala medier - #OSbladet. Se reportrarnas bilder bakom kulisserna.

Publisert:

Sportbladets Nyhetsbrev

Signa upp dig och få Sportbladets nyhetsbrev varje vecka – helt gratis! Artiklar du inte får missa, heta krönikor från våra experter och en massa smaskigt extramaterial.

ÄMNEN I ARTIKELN