”VM är en dröm”

SPORTBLADET

Världspressen på plats för Somalias debut i Borlänge: ”Ingen vet vad bandy är”

1 av 5

Om sex veckor börjar bandy-VM i Sibirien.

Somalia ställer upp.

Alla i truppen bor i Borlänge – och för sex månader sedan kunde ingen åka skridskor.

– Att åka till VM är en dröm, ­säger anfallaren Ahmed Deeq ­Abdule som i går deltog i Somalias­ första landskamp.

BBC från England. CBC från Kanada. Wall Street Journal från USA.

För världens största medier verkar alla vägar bära till Borlänge.

Varför?

Jo, för på bandyrinken Tunets IP spelar ett nytt gäng. Ett tjugotal ­killar med bakgrund i Östafrika, närmare bestämt Somalia, glider ledigt runt på isen iförda blåvit­gula matchställ. För ett halvår sedan ­snörade de på sig skridskor för första gången. Att lyckas bromsa på det hala underlaget var svårast att behärska, det är lagkamraterna ­ense om.

Ett par månader senare imponerar spelarna, även om det förekommer vurpor, med sin skridskoteknik.

I kväll ska de möta Borlänge Allstars. Det är Somalias första bandy­landskap genom tiderna.

Ahmed Deeq Abdule, 23, minns när han hörde snacket om bandyn för första gången. En yvig man i 40-årsåldern försökte övertyga ett gäng unga somalier, bosatta i Borlänge, om att starta ett lag. Patrik Andersson hette eldsjälen.

Ahmed hade just avslutat ett fotbollspass med kamraterna. Nu kom den där killen och tjatade om bandy.

– Bandy? Vi visste inte ens vad det var. Men det lät konstigt. Det var ju något som vi aldrig gjort förut, som vi inte visste något om, säger Ahmed.

Sålde in drömmen

Patrik Andersson var medveten om problematiken. Vem var han, en svensk medelålders man, att komma och snacka om bandy för några han inte kände?

Men Patrik Andersson hade ett trumfkort.

– För mig var det enkelt. Jag sa så här: ni kommer att få representera ert land på ett VM.

Det räckte. I augusti 2013 bildades Afrikas första bandylandslag. 20 killar från bruksorten Borlänge hade bestämt sig för att skriva historia i Ryssland.

– Ett VM är något som man kommer ihåg för resten av livet. Det känns viktigt, säger Ahmed.

Han och kompisarna fick en insikt när Patrik Andersson föreslog en ny sport på den där fotbollsträningen.

– Fotboll satsar många på. Där är det för svårt. Men i Somalia finns det ingen snö. Ingen vet vad bandy är. Då kan vi få åka till VM. Och det är skönt att ha något att göra på vintern, inte bara sitta hemma, säger Ahmed.

Inför den första matchen med landslaget är spelarna lite nervösa. Stressen grundar sig inte i oro för utgången av matchen. Ahmed och kamraterna vet att de kommer att förlora stort.

Det handlar om det mediala trycket. Den senaste veckan har mediebolag från hela världen varit framme och nosat på den osannolika historien från Dalarna in Sweden. Patrik Andersson har koll på vad som gör laget till massmedialt högvilt.

– De osannolika kontrasterna. Killarna kommer från ett varmt land som Somalia. VM spelas i Irkutsk i Sibirien, liksom. Vi fick in hetsporren Per Fosshaug som tränare. Och bandy är väl den vitaste sporten i världen? Nu kommer det första afrikanska laget någonsin, och alla spelare är hämtade i Borlänge, säger han.

”Det ger gåshud”

Klart att det säljer. Det är därför BBC och de andra är där. Det är därför underhållarna Fredrik och Filip hängt på projektet sedan starten. Duon ska spela in en dokumentär om landslaget och hänga med till VM. Lagom till mästerskapet är Somalia sannolikt Sveriges kändaste bandylag. En svindlande tanke.

– Jag förstår att så många medier är på plats. Hela den somaliska gemenskapen i Borlänge tar ju sig hit en fredagskväll. Fast att de vet att polarna förmodligen får stryk med 20–0. Det är vackert. Det är gåshud! En härlig berättelse om människor som kommer till Sverige, säger Filip Hammar när han utanför ett svettigt omklädningsrum jagar på spelarna inför matchen.

Ahmed uppskattar verkligen uppmärksamheten, det vill han poängtera. Men visst kan det bli lite för mycket.

– Det är nervöst och lite stressigt. Alla kameror och sådär. Man funderar ju mycket då, säger han.

Fredrik och Filip gillar han skarpt sedan tidigare.

– De har varit hemma hos mig nu också. Ställt en massa frågor, som alla andra journalister. De slutar aldrig. Men båda är väldigt trevliga.

Matchen då?

Somalia får stryk med tvåsiffrigt i minusgrader inför 300 betalande åskådare.

Ingen bryr sig om resultatet. På läktarna hoppar somaliska flickor upp och ner med flaggor i händerna. Den lokala bandypubliken applåderar uppskattande. Pelle Fosshaug är salig av stolthet när hans killar firar ute på isen.

– Det handlar inte om att skjuta i krysset här. Det är andra värden som är viktiga. Kolla vad glada grabbarna är. Det här ger mig en sån glädje.

Ahmed vet när han rös som mest under kvällen.

– Att få höra den somaliska nationalsången inför matchen. Det var stort.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bandy