– En chock när jag såg honom

SPORTBLADET

Gick upp 24 kilo i viktklass – nu avslöjas sanningen

1 av 5 | Foto: 2010 och 2013.

Under två års dopningsavstängning gick Amir Aziz Aliakbari upp från 96- till 120-kilosklassen.

Nu meddelar Internationella brottningsförbundet att iraniern var dopad igen vid sin VM-seger.

– Det var som att möta ett monster, helt sjukt, jag fick en chock när jag såg honom, säger svenske Johan Eurén, som nu tilldelas ett brons i efterhand, till gp.se.

Det var ett monster som återvände till brottningsmattorna när Amir Aziz Aliakbari gjorde comeback. Iraniern stängdes av för dopning efter att ha vunnit VM-guld i 96-kilosklassen 2010. I år ställde iraniern återigen upp i VM – i 120-kilosklassen.

”Inte svårt att räkna ut”

Guld blev det återigen men nu framkommer det att iraniern fuskat igen. Internationella brottningsförbundet meddelade på torsdagen att brottaren nu fråntas sitt VM-guld och stängs av på livstid, efter att ha dömts för andra gången.

– Första gången var 2010, då tävlade han i 96-kilosklassen. Efter avstängningen kom han tillbaka till VM i Budapest i höstas – 120-kilos-klassen. Det var som att möta ett monster, helt sjukt, jag fick en chock när jag såg honom. Att allt inte stod rätt till där var inte särskilt svårt att räkna ut, säger svenske Johan Eurén, som nu tilldelas ett brons i efterhand, till gp.se.

”Känns som upprättelse”

Efter att guldmedaljören strukits vinner Estlands Heiki Nabi guldet, två brottare delar på silvret och Johan Eurén får samsas om bronset tillsammans med ungraren Mihály Deák-Bárdos. En medalj den 28-årige svensken tar emot med blandade känslor.

– Det är klart att det hade känts roligare och mer värdigt att ta emot en bronsmedalj på ett mästerskap när man har känslan, publiken och allt som hör till inpå sig. Samtidigt skulle det kännas som upprättelse eftersom misstankarna om dopning i hans fall har funnits ett tag. Även om beskedet dröjt flera månader känns det bra att regelverket fungerar och att fuskarna avslöjas, säger Eurén till gp.se.