Wennman: Stenson är på väg att bli vår nya folkhjälte

SPORTBLADET

”Vi borde alla svepa en immig järnsexa av stolthet”

Detta, mina damer och herrar, är min idol.

Han heter Henrik Stenson.

Han är svensk. Han var bäst i världen i golf i år. Det är större än ni fattar, coolare kan det inte bli, vi borde alla svepa en immig järnsexa av stolthet.

Har vi en ny folkhjälte på gång här, en golfens ”Stenis” i svenska stugor?

Är det över huvud taget möjligt för en golfare att nå lika hög status som en Björn Borg, Ingemar Stenmark eller Zlatan Ibrahimovic hos en bred svensk publik?

När allt kommer omkring har ju Annika Sörenstam fått bragdguldet och folkets Jerringpris (två gånger) efter sina otroliga framgångar Hon var ännu större i USA, löjligt mycket större, vilket jag själv upplevde på plats i Texas när hon utmanade herrarna på PGA-touren.

Annika vann tio majors, varav tre US Open, bland allt det andra. Det är ingen risk att en gentleman som Stenson erbjuder henne sin cykel med autograf på. Det är ingen tvekan om vem som är störst av stjärnorna i det lilla fantastiska golflandet.

Annika förstås, med alla sina meriter, trots det otroliga år Stenson haft, trots hans karisma, trots hans humor, utstrålning och lugn under största möjliga press, trots de där fantastiska prestationerna när han inte bara höll undan, utan också vann slutturneringarna på tourerna i USA och Europa.

Och trots den där eaglen på sista hålet, ni vet... helt sjukt.

Trodde aldrig jag skulle förhäxas

Men kan man säga att Annika blev en svensk folkhjälte?

Jag frågade en klok man som Anders Nordlund, tidigare chefredaktör på Svensk Golf:

– Kanske inte riktigt. Det finns fortfarande barriär att bryta igenom där. Det var ett slags allmän uppslutning när Annika fick Jerringpriset, men annars är golfare rätt svårflirtade och självupptagna när det gäller annat än deras eget spel. Det är 500 000–600 000 personer som spelar golf i Sverige, men det är nog bara max 100 000 av dem som följer golf i tv med nåt större intresse.

Så kan Henrik Stenson bli en svensk superhjälte, en golfens Stenis? Eller säger ni tvärt NEJ med kursiva versaler?

Beror ju på vem man frågar.

Golf är inte nåt som får pensionärerna Greta och Torsten och fastrar och mostrar att samlas framför tv:n, dricka kaffe och sörpla i sig en påtår för att lugna nerverna mellan första och andra åket i storslalom.

Golf är helt enkelt lite svårare att förstå för många i Greta och Torstens generation. Inte bara regelmässigt, ”det där med par och birdies och sånt... vad är det”, utan för att det brukade vara en sysselsättning för en lite annan sorts människor, om man ska uttrycka det snällt.

När jag själv som arbetargrabb såg de rutiga byxorna på golfbanan i Strömsbro kunde jag aldrig drömma om att jag skulle bli förhäxad av spelet långt senare i livet. En del gamla myter och fördomar lever än, men de försvinner i takt med svenska golfares framgångar internationellt. Nyfikenhet föder kunskap. Går Henrik Stenson ut i ledarboll med Tiger Woods i Masters får man som sportintresserad svensk vara bra tjurig för att inte slå på tv:n.

Är ärttörnebusken på allvar?

Just tv är dock ett problem. Om golfen ska få ett riktigt rejält genomslag och människor ute i stugorna ska kunna följa den briljante Henrik Stensons jakt på sin första major, då kan den inte bara visas i Viasat Golf, typ. Den måste ut i öppna kanaler. Stensons succéår 2013 kan vara en början till förändring.

Jag följer golfen i brittiska Sky Sports. Bevakningen är fantastisk, otroligt proffsig. Jag jämför med den legendariske Göran Zachrisson kommenterande i Sverige. Han är unik, otroligt bra på sitt sätt, men tar han golfsnacket till en nivå som duger i dag, jämfört med experterna i andra världssporter? Är det på allvar när han pratar om ärttörnebuskarna i ruffen femton gånger i rad, när man vill veta hur många slag Jesper Parnevik hade? Och hur slagen utfördes? Det är som att svära i kyrkan, men Zackes briljanta tid är ute. Ge honom 14 klubbor med guldskaft och hitta ett modernt sätt att beskriva vad som händer, rör om, tänk nytt, skapa större golfdramatik i tv.

Först hoppas jag emellertid att Zachrisson är på plats i i Augusta, Georgia, i vår. The Old Master måste vara med när Henrik Stenson vinner Masters och tar ett språng mot... folkhjältestatus.

Foto: Slog sig in i den absoluta världstoppenHenrik Stenson hade ett fantastiskt 2013. Han vann Fedex Cup, spelade hem Race to Dubai och klättrade upp som trea på världsrankningen.

Peter Wennman utser...

... årets svensk

Henrik Stenson. Jag såg en gång, i VM i Japan 1991, J-O Waldner slå en stoppboll mot Grubba som inte borde vara möjlig enligt naturlagarna. Stensons eagle på sista hålet i Dubai var av den klassen.

... årets grej

Jag är golfälskare och Stenson-fan, men jag har inga som helst problem med att Johan Olsson fick bragdguldet. Det var ju en bragd. Det var en enskild, enastående prestation. Allt oväsen efteråt var löjligt. Är detta verkligen så viktigt?

...årets nej

Sex sparkade tränare i Premier League i höst, det är anmärkningsvärt kort tålamod på vissa håll, men få klubbägare kan vara hur som helst och bete sig som de vill. Får de verkligen vara som Cardiffs Vincent Tan? Ja, tydligen. Han har ju pengar.

...årets stjärna

Jag har bara sett en match live med Zlatan, det var i fjol, så jag har ingen vidare koll. Men jag ser högtidsstunder i tv, det är glimtar av ett geni i arbete. Kom till England nu, Zlat!

...årets förlorare

Eftersom jag diggar biljard följde jag Mosconi Cup i pool (Nine-ball) mellan USA och Europa. Det är en motsvarighet till golfens Ryder Cup. Europa krossade amerikanerna, och deras legendariske talisman, idioten Earl The Pearl Strickland, slog sina egna världsrekord i dåligt uppförande. Måste ses. Kan ej beskrivas.

...årets genombrott

Unge herr Ross Barkley i Everton är inget annat än en jättesensation i engelsk fotboll. Kan bära till VM i sommar.

...årets lag

Det är alltid Brynäs och Södertälje i hockey, G­efle IF, Assyriska och Syrianska i fotboll och Skutskär i bandy. Varje år. Always support your local team.

ARTIKELN HANDLAR OM