Längdskidor

Vinsa utmanar om VM-plats?

avJonathan Nilsson, Petra Thorén

Foto: Svt.se/sport
Lisa Vinsa

STOCKHOLM/SUNDSVALL. Ebba Andersson krossade allt motstånd i SM-loppet över 15 kilometer klassiskt.

En annan som var jublande glad var loppets tvåa, Lisa Vinsa, som kan vara med och utmana om en VM-plats.

– Man vet ju aldrig, men jag är ung och det är inget som jag blir stressad över, säger Lisa Vinsa.

Ebba Andersson segrade överlägset under dagens SM-tävling över 15 kilometer i Sundsvall. Därefter gled Lisa Vinsa in som ohotad tvåa i ett lopp som saknade flera av de stora svenska skidstjärnorna.

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Lisa Vinsa tog silver och Ebba Andersson tog guld på SM

Halvvägs in i loppet hade Ebba Andersson ryckt åt sig en ledning på 46 sekunder ner Vinsa. I mål skiljde det 1.49 upp till Ebba, samtidigt hade hon 26 sekunder ner till trean Elin Rönnlund.

– Jag ville verkligen köra på. Jag älskar de här banorna med stigningarna men det var jäkligt jobbigt, säger Lisa Vinsa i studiointervjun efter loppet.

– Det betyder väldigt mycket för mig att ta en individuell SM-medalj, det ger självförtroende. Att kunna åka fort på en sådan här tuff bana visar attr man har gjort jobbet i sommar, utvecklar Lisa Vinsa för Sportbladet.

VM-truppen tas ut i dag

Senare i dag tas truppen ut till VM. Totalt 24 åkare får tas ut, men det kommer nog att landa på 7–8 damer och 7–8 herrar, enligt förbundskapten Rikard Grip.

23-åringen, som tävlar för Piteå Elit, har tidigare gjort det bra på Tour de ski och efter dagens starka lopp i dag finns hon nu med i spekulationerna kring en plats i truppen.

Efter loppet stod hon med Joakim Abrahamsson, ledare i Piteå Elit , före detta förbundskapten i skidor och vän med damlandslagets Magnus Ingesson.

Du har inte hört något..?

– Ah, skrattar Joakim. Jag får messa och säga att det är ett lätt beslut.., säger Abrahamsson med ett skratt.

Lisa Vinsa själv har inte haft VM i tankarna. Hon är tacksam för de möjligheter hon fått i världscupen tidigare i vinter.

– VM är inget som jag har fokuserat på, att åka Touren var mitt VM i år, säger Lisa Vinsa som är lugn.

– Fortsätter man att prestera kommer man att åka sig till chanserna i framtiden, säger hon.

ARTIKELN HANDLAR OM