Publicerad:
Uppdaterad:

Skidsportens framtid avgörs – i Pattaya

Presidenten: Det finns inga bevis

Av: Patrik Brenning

Publicerad:
Uppdaterad:
Här i Pattaya ska Fis kongress hållas.
Här i Pattaya ska Fis kongress hållas.

Internationella skidförbundet (Fis) ska hålla kongress och ta beslut kring de hotade snögrenarnas framtid.

De gör det i Pattaya, Thailand.

Ett besked som kommer bara dagar efter att förbundets president förnekat klimatförändringarna.

– Jag var på OS i Pyeongchang och i början var det minus 35 grader. Till alla som stod där och frös sa jag då ”välkommen till den globala uppvärmningen”, sa Gian Franco Kasper till Tages-Anzeiger.

Inför OS i Sydkorea 2018 visade en studie från University of Waterloo att framtida vinterspel snart kan bli ett stort problem att arrangera. Om världens nationer klarar Parisavtalet från 2015 om maximalt två graders uppvärmning skulle ändå bara 12 av 21 städer som hittills stått värd för vinter-OS ha ett klimat som tillåter nya spel där.

”Jag var emot valet”

Kanske är framtidens klimatutmaningar en fråga för Internationella skidförbundets kongress 2020. I så fall kommer de diskutera dem efter att ha flugit hundratals företrädare till thailändska Pattaya.

– Jag var emot det eftersom det ligger där det ligger. Många delegater kommer tvingas resa väldigt långt. Hade vi snackat om Kanada, som är en skidnation, så hade det varit en annan sak. Sedan har inte Pattaya det bästa ryktet heller, säger norske Erik Röste, styrelsemedlem i Fis, till VG och syftar på Pattayas stämpel som en turistort för sexhandel.

Valet att hålla kongressen i Thailand kom efter att den tilltänkta arrangören, Marocko, dragit sig ur. Valet stod då mellan Pattaya och Hong Kong, där Röste röstade på den senare.

Enligt VG finns bara en skidanläggning i hela Thailand, en konstgjord sådan i Bangkok. Under OS i Sydkorea hade landet fyra deltagare (varav tre med italienskt ursprung). De två alpinisterna åkte ur i alla discipliner de deltog i och representanten i herrarnas femmil tvingades kliva av banan efter att ha blivit varvad.

Foto: Lasse Allard
Gian Franco Kasper.

”Det finns inga bevis”

Beskedet att kongressen ska hållas i Pattaya kommer bara dagar efter Fis-presidenten Gian Franco Kaspers kritiserade intervju med schweiziska Tages-Anzeiger. 75-åringen sa då bland annat att ”OS ur en marknadsmässig synvinkel alltid borde gå i diktaturer” och förnekade i samma intervju också vad han kallade ”de så kallade klimatförändringarna”.

– Det finns inga bevis. Vi har snö, ibland väldigt mycket, sa Kasper och fortsatte om OS i Sydkorea förra året:

– Jag var på OS i Pyeongchang och i början var det minus 35 grader. Till alla som stod där och frös sa jag då ”välkommen till den globala uppvärmningen”.

2020 blir inte första gången Fis håller kongress i ett land långt bort från platserna där sporternas huvudverksamhet hålls. 2018 konfererade skidförbundet i Grekland, 2016 reste 900 delegater till mexikanska Cancun och på listan av tidigare arrangörer finns också Rio de Janeiro, Miami, Antalya, Kapstaden och Barcelona.

Gian Franco Kasper har på Fis hemsida bett om ursäkt för sina uttalanden i Tages-Anzeiger som han menar ”inte ska tas bokstavligt”.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: