”Är ett upplägg som täcker hennes behov”

SPORTBLADET

”Kommer inte att åka till Lillehammer”

Foto: Foto: Geir Olsen/VG
Exklusiv bild - här gömmer Johaug sig.

Medan världscupåkarna förberedde sig i Lillehammer i går tränade Therese Johaug bara ett par mil bort.

Här i Sjusjøen körde den avstängda skidstjärnan ett intervallpass med sin lillebror Karstein.

– Therese kommer inte att åka till Lillehammer under världscupstävlingarna, säger hennes manager Jørn Ernst till norska VG.

Det är knappt tre mil bästa bilväg mellan Lillehammer och Sjusjøen.

För Therese Johaug är avståndet en avgrund.

I Lillehammer arrangeras i helgen den stora skidfesten, det norska manifestationen för hur ett skidlopp ska hanteras publikt och banmässigt.

Men Therese Johaug får inte vara med.

Den 28-åriga norskan är avstängd i väntan på dom för bruk av den anabola steroiden clostebol som hon fått i sig, säger hon, av misstag. Efter veckans indikation på straff från Anti Doping Norges påtalsnämnd, 14 månader, fokuserar Therese Johaug på sin träning.

Den norska tidningen VG träffade henne i går i samband med ett intervallpass i bra terräng.

Therese Johaug har en lägenhet inne i centrala Oslo, men har hyrt en stuga i Sjusjøen och spenderar mycket tid i den vinterfina miljön.

”Ska få till ett upplägg”

Medan Marit Björgen kände på spåren i Lillehammer, sparrade Therese Johaug med sin yngre bror Karstein, även han skidåkare på elitnivå. Hon kom till passet i en Jaguar-SUV.

Enligt VG gjorde den norska stjärnan inget för att gömma sig och hennes manager Jørn Ernst säger att hon nu intensifierat sin träning för att få rätt mängd kommande månader.

– Vi ska få till ett upplägg som täcker hennes behov. Det handlar om att ha någon att sparra med på träning. Inte ett enormt upplägg men det är viktigt att ha en miljö som hon är knuten till och som kan bidra till en optimal träningsvardag, säger managern.

Therese Johaug tränar ofta med sin yngre bror Karstein. Häromdagen berättade han för norska Dagbladet om systerns situation.

– Vi har hyrt en stuga i Sjusjøen. Therese kommer att vara i stugan det mesta framöver. Och samma gäller resten av familjen. I Sjusjøen försöker Therese koppla av och göra andra saker, säger Karsten Johaug till Dagbladet.

”Steg för steg”

Enligt brodern är ovissheten fortsatt stor för Therese.

– Hon behöver ta steg för steg och se hur det blir. Det är svårt att lägga en konkret plan som det är just nu. Det är en svår situation, men hon måste fokusera och göra livet så normalt som möjligt, säger han.

När Marit Björgen i går fick frågor om hur ofta hon och landslagsvännen har kontakt svarade hon någon gång i veckan.

Har du sett henne i Lillehammer?

– Nej, säger Marit Björgen som dock är övertygad om att Therese Johaug kommer tillbaka:

– Det är tufft för Therese och dagarna går upp och ner, men jag tror att hon är fokuserad på att komma tillbaka, säger Marit Björgen.

VG var i går i kontakt med skidåkaren Petter Soleng Skinstad, som Therese känner från juniortiden. De har kört ett par pass tillsammans.

– Jag måste säga att jag är imponerad över hur positiv, tuff och skicklig Therese har varit, säger Skinstad.

Svenska landslagets Anna Haag berättade i går om saknaden av Therese Johaug, som alltså är avstängd för brott mot dopningsreglerna.

– Hon finns inte i matsalen. Det är den åkaren från Norge som jag spontant kan gå fram och prata med. Det slog mig i Kuusamo och det slog mig ännu mer här. Jag ser en vän som hamnat i en skidåkares absolut värsta mardröm. Jag tänker på personen Therese, på hur hon har det, säger Anna Haag.