Nervig seger för Kristian Karlsson

SPORTBLADET

"Fy fan vad nervöst"

Foto: Kristian Karlsson i aktion.

Rio de Janeiro. På andra sidan bordet en okänd spansk kongoles med rötterna i Kina, på läktaren hela familjen och i Kristian Karlssons mage: tusen fjärilar.

– Fy fan vad nervöst det är att göra OS-debut, säger han till Sportbladet efter segern.

Foto: Motståndaren Jianan Wang.

Kristian Karlsson, 27:a på bordtennisens världsrankning, var med i truppen i London men fick nöja sig med reservrollen då. I dag klev han därför in i hagen som OS-debutant mot Jianan Wang från Kongo. En spelare utan världsrankning, men som blåste bort 60-rankade hemmaspelare Gustavo Tsuboi i raka set i sin första match.

– Jävla lurig spelare, han tävlar bara i spanska ligan vilket gör att du inte har så mycket att gå på men mer att förlora, säger Kristian Karlsson som ändå tog en komfortabel 4-1-seger (11-6, 8-11, 11-3, 11-5 11-6).

”Första set var hemskt”

Men bakom de stabila siffrorna döljer sig något helt annat. Karlsson pustar ut i den mixade zonen.

– Fy fan vad nervöst det är att göra OS-debut, utbrister han.

– Första set var hemskt. Sen blir det okej, men de första bollarna… jag tror det hjälpte att publiken är så het. Då kan man bara dras med, men fy fan… nu har jag i alla fall gjort det, säger han.

Har du varit så nervös någon gång tidigare?

– Ja i min första Champions League-final med min franska klubb. Då var det ännu värre, men då vann jag också så jag kanske ska vara så här nervös, haha.

Några premiärnerver är inte att vänta på nästa motståndare, vitryssen Vladimir Samsonov. 40-åringen var i kvartsfinal redan på OS 1996 och förlorade en klassisk VM-final mot J-O Waldner året efter (ni minns kanske den klassiska raka serven?). På OS har han aldrig lyckats och nu ska världsnian göra ett sista försök, men då måste han ta sig förbi en formstark Karlsson:

”Bolljäveln kommer tillbaka”

– Där vet man att det blir en rolig match, han har ett av världens bästa försvar så då vet man att man får spela mycket själv, det är bra när man är i form, säger Karlsson som har 2-3 i inbördes möten.

Vad måste du tänka på mot Samsonov?

– Det är bara att vara beredd på att bolljäveln kommer tillbaka. Han är extremt bollsnål.

Ljudnivån på pingisläktarna var hög matchen igenom, ”helt underbart”, enligt Karlsson. Men viktigare än summan av ljudet var fem nära supportrar.

– Jag fick se att min kusin och min morbror är här, det visste jag inte så det var väldigt kul. Sen är mamma, pappa och min syster också här så nu ska jag krama dem och tacka för stödet, sen är det bara att ladda om.

Ekholm utklassad

Matilda Ekholms OS är dock över. Sydkoreanskan Jihee Jeon vann enkelt med 11-2, 11-3, 3-11, 11-4, 11-2 och efteråt var Ekholm, som nekades biljett till OS både 2008 och 2012, otroligt besviken:

– Jag spelar skitdåligt, jag kommer inte under racket någonting, spelade passivt och missade bollen flera gånger. Jag spelade helt otajmat och då har man ingen chans när de är så här bra, säger hon.

Du har jagat den här OS-upplevelsen i drygt åtta år. Hur skulle du sammanfatta den nu?

– Svårt att sammanfatta det nu, det var en förjävlig match. Men det är klart att det är kul det här… , säger Ekholm med tom blick.

Tidigare i dag vann Li Fen en dramatisk sjusetare i sin första omgång medan Pär Gerell fick ge sig med 4-1 i set och därmed är utslagen.

ARTIKELN HANDLAR OM