Rysk superstjärna återvänder till Ljusdal

Av: Stefan Holm

Publicerad:
Uppdaterad:

Allsvenskt spel för Misja Svesjnikov

Misja Svesjnikov är klar för Ljusdal.
Foto: AP
Misja Svesjnikov är klar för Ljusdal.

Misja Svesjnikov flyttar hem.

Den ryske bandystjärnan har skrivit på för Ljusdal.

– Nu kör vi! Det blir en säsong till att börja med, säger 42-åringen.

Säsongen 2016/2017 spelar Misja Svesjnikov för Ljusdal – oavsett om det blir spel i allsvenskan eller elitserien.

– Jajamän. Jag har redan flyttat. Nu kör vi, säger huvudpersonen, som presenterades på en presskonferens under fredagen.

”Har inga längre planer”

Svesjnikov, som är en av tidernas bästa bandyspelare, hjälpte Sandviken att bli svenska mästare 2011 men redan efter en säsong återvände han till Ryssland och Dynamo Moskva.

Nu har han flyttat hem för gott, det vill säga till Ljusdal. Den elegante mittfältaren spelade för klubben 1994–2002 och det är i Ljusdal han har sin familj. Kontraktet gäller ett år.

– Just nu känns det jättebra, men jag har inga längre planer. Vi får se hur det känns efter säsongen, säger Misja Svesjnikov till Sportbladet.

Trea i passningsligan

Han fyller 43 år i november men levererar fortfarande. Under den gångna säsongen blev han trea i assistligan i världens bästa bandyliga.

Trots det tunga nyförvärvet kommer Ljusdal med all sannolikhet att spela kvar i allsvenskan. Frågan om elitseriespel blir aktuell om Tellus på söndag tackar nej till den vakanta plats som uppstod sedan bandyförbundet nekat IFK Kungälv elitlicens.

– Jag har varit med i diskussionerna och sagt vad jag tycker. Det blir ingen elitserie. Det finns åsikter åt båda håll, men vi vet hur vi vill att det ska se ut, säger Svesjnikov.

”Förbereder oss för kval”

Ola Bengtsson, klubbchef i Ljusdal, utesluter också spel i högsta serien.

– Det är inte mitt beslut, men jag tror inte att styrelsen gör en kovändning. Det finns ingen som vinner något på det. Det är klart... Om det skulle falla ner några miljoner från skyarna och några klasspelare knackar på dörren och säger att de vill spela för Ljusdal... Då skulle vi kanske omvärdera beslutet, men vi förbereder oss för ett kval nästa säsong. Vi vill inte bränna de killar som inte håller elitserieklass och måste vara så bra att vi kan spela upp oss själva, säger Ola Bengtsson.

Fler ryssar på ingång

Misja Svesjnikov är den andra ryska bandystjärnan som skriver på för en svensk klubb. Sandviken har värvat Alan Dzjusojev från Jenisej, som river sin befintliga arena för att bygga en inomhushall.

Svesjnikov tror att fler ryska toppspelare kan vara på ingång.

– Ja, av någon anledning tror jag att det kommer fler, säger han.

Stefan Karlsson, tränare i IFK Vänersborg, var i kontakt med Sergej Lomanov under årets bandy-VM, men en övergång är inte aktuell.

Publicerad: