Red Bullsödeshelg

SPORTBLADET

”Nu får vi svaret på hur säsongen kommer gå”

Foto: Daniel Ricciardo ska med hjälp av nya bildelar nå toppen

En stark motor, en ny mjukvara och en kortare nos.

Det ska Daniel Ricciardo till toppen.

– Den här helgen ger oss svaret på hur resten av säsongen kommer att gå, säger han.

Till förra loppet i Monaco hade Red Bulls Daniel Ricciardo en ny motor, enligt Red Bull betyder det en halv sekund per varv. I Monaco flög han fram som på räls under kvalet och tog pole position, men ett helt misslyckat depåstopp gjorde att han tappade segern i loppet.

Nu väntar Kanadas GP och en bana som kräver starka motorer.

Red Bull har gjort en storsatsning, den nya motorn bör ge större utslag den här helgen, man har en nos som är 1,5 centimeter kortare än föregångaren och man har en ny mjukvara som ska säkerställa att det inte blir några fler missar i depån.

– Det viktigaste för att kunna gå vidare är att vara säker på att det inte händer igen, säger Daniel Ricciardo.

– Jag har blivit lovad att om vi är i den situationen igen så kommer det inte att upprepas, det var det som jag behövde höra och det var också de jag ville höra.

’Behöver perfekt helg’

I helgen möter han Circuit Gilles Villeneuve, en bana som är delvis är en racerbana och delvis är en stadsbana. Den har långa krävande rakor och nu kommer den nya motorn att visa om Red Bull kan utmana Mercedes som har dominerat F1 sedan 2014.

– Den här helgen ger oss svaret på hur resten av säsongen kommer att gå. Kan vi slåss om segern här kan vi göra det i alla lopp som är kvar av säsongen, säger VM-trean Daniel Ricciardo till tyska ”Auto, motor und sport”.

– Inför säsongen trodde jag aldrig att jag skulle vara trea efter sex lopp, men om jag inte hade blivit avkörd i Ryssland och inte haft några problem med däcken i Kina hade jag varit med i topp. Nu behöver vi en perfekt helg.

Ferrari attackerar

Även Ferrari, som har sina förare på plats fyra och fem i VM, är redo att attackera i Montreal. Det italienska teamet har uppdaterat motorn, förbättrat den bakre hjulupphängningen, förbättrat aerodynamiken och tagit fram ett en ny bränslemix till helgens tävling.

– De har också lite att göra med vilka nyheter de andra teamen har med sig, säger Sebastian Vettel till motorsporttotal.

– Men de delarna som vi har tagit fram har definitivt potential att ta oss framåt.

Kanadas GP-kval, sänds i TV10 med start 19.00

Annas motorlista

1 Mattias Ekström

Efter en fantastisk uppkörning på Lausitzring är han nu trea i DTM, men nu är det VM i rallycross som gäller. Han har tre raka segrar och leder mästerskapet. Tar han sin fjärde i Hell i morgon?

2 Daniel Ricciardo

Hans körning i Monacos GP var magisk och nu kommer Red Bull till Kanadas F1-lopp som kräver en stark motor – med just en stark motor. Ricciardo har haft flera chanser att vinna i år, men små saker har kommit i hans väg. Ska han äntligen ta sin första seger sedan 2014?

3 Valentino Rossi

n Italienaren vann det grymma motoGP-loppet i Spanien före Marc Marquez, men vad viktigare var – de båda konkurrenterna som varit ovänner under en lång tid tog leende varandra i hand efter loppet. Den gesten var en seger för roadracing-VM.

4 Thierry Neuville

Efter nio specialsträcker ligger han i topp av Italiens VM-rally. Jari-Matti Latvala ligger tvåa och VM-ledaren Sebastien Ogier ligger trea. Hayden Paddon, som körde så bra i Sverige i vintras, har ­kraschat och skrotat bilen – för andra ­tävlingen i rad.

5 Chris Holder

Han leder VM i speedway inför dagens deltävling i Danmark, bäste svensk är­ ­Antonio Lindbäck som är sexa, sex poäng efter Holder.

6 Fernando Alonso

Den dubble världsmästaren i F1 har en dröm – att en gång vinna Le Mans 24-timmarslopp. Efter 2017 tar han ett beslut om framtiden och det är möjligt att klassikern då lockar mer än F1.

7 Oliver Nelson

Enduroföraren gjorde en otäck vurpa under träningen till Finlands VM-deltävling, men efter en natt på sjukhuset försöker han ändå starta. Ytterligare 12 svenskar finns med under helgens tävling.

8 Volvo

STCC får ett nytt reglemente till 2017, man går över till TCR-reglementet, en klass som utgår från ombyggda standardbilar. Därför väljer det dominerande teamet Volvo att lämna serien, istället satsar man på WTCC. Serien kör i Ryssland i helgen och Volvo ställer upp med Thed Björk och Fredrik Ekblom.

9 Fredrik Norén

Efter tre deltävlingar i det amerikanska mästerskapet ligger svensken på plats 15. Serien domineras av tyske Ken Roczen som vunnit fem av sex heat.

ARTIKELN HANDLAR OM