Vill göra som pappa – och bli historisk

avAnna Andersson, Anna Andersson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: TT
Nico Rosberg

I dag kan Nico Rosberg vinna Brasiliens GP.

Och sin första VM-titel.

– Han måste trycka gasen i botten, säger den trefaldige världsmästaren Niki Lauda.

– Sedan kan han bära bilen i mål under säsongsfinalen.

Rosberg har varit tvåa i VM de senaste två åren. Trots att han vunnit fler F1-lopp än pappa Keke har han aldrig vunnit någon VM-titel, men i dag kan han ändra på den saken. För andra gången i historien kan sonen till en mästare göra om sin fars bedrift och vinna VM.

”Strunta i all taktik”

Men för att vara helt säker ska han helst vinna kvällens lopp i Brasilien.

– För en racerförare finns det bara ett alternativ, att strunta i all taktik, säger Niki Lauda, styrelseordförande hos Mercedes och trefaldig världsmästare till tyska Bild.

Efter 19 av 21 VM-deltävlingar leder Rosberg VM med 19 poäng före sin Mercedeskollega Lewis Hamilton.

Det betyder att han vinner titeln om han vinner i kväll. Han vinner den också om han är tvåa i de båda avslutande loppen.

Men hans konkurrent har inte gett upp. Hamilton har vunnit de två senaste deltävlingarna och har pole position i Brasiliens GP medan Rosberg startar från andra rutan.

Om Rosberg är tvåa i kväll, men bryter det sista loppet är det Hamilton som vinner sin fjärde titel – om han avslutar säsongen med ytterligare två segrar.

– Nico får absolut inte köra med målsättningen att ta en andraplats, det enda han kan göra är att fokusera på en seger. Gör han inte det går det åt skogen, säger Lauda.

Oförutsägbart väder

Sedan 2005 har sex världsmästerskap avgjorts i Brasilien, senast 2012 när Sebastian Vettel tog sin tredje titel med Red Bull. Den klassiska banan är svårkörd och vädret kan förändras från solsken till regn på bara ett par minuter. 

Även om Rosberg startar från andra rutan har han ett starkt självförtroende. Han vann i São Paulo både 2014 och 2015, hans titelkonkurrent Lewis Hamilton däremot aldrig vunnit på den banan.

– Inom F1 kan allt hända och det är två lopp kvar, säger Nico Rosberg.

– Därför måste jag koncentrera mig på det som jag också kan påverka och jag är i bra form.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1

Mercedes