VM-guld till Lysell efter kaossäsong

SPORTBLADET

Vann sprintguld i orienterings-VM

1 av 2

STRÖMSTAD. Efter år av skadeproblem - nu är Jerker Lysell , 27, världsmästare i sprint.

– Jag tog två voltaren innan starten för att klara av att springa, säger han.

Han har haft en vadskada, varit influensasjuk, opererat ett ljumskbråck, haft hälseneinflammation, fotinflammation och knäproblem. Och det bara i år.

Ändå kan Jerker Lysell numera kalla sig världsmästare.

Hur är det möjligt?

– Ja, det är ju lätt att säga att det beror på dålig konkurrens, men så är det absolut inte. Jag har väl talang för att komma tillbaka snabbt. Och det är ju inte så att jag ligger på latsidan när jag är skadad heller, då blir det ändå två pass om dagen, i gymmet, vattenlöpning eller cykel, säger han.

”Ingen jag unnar den här guldmedaljen mer”

Den riktiga VM-uppladdningen kunde han dock inte börja förrän i maj. Morgondagens sprintstafett får han inte springa, när uttagningen till den skedde visste han inte ens om han skulle kunna springa VM. 

– Det finns ingen jag unnar den här guldmedaljen mer än Jerker, efter all skit han råkat ut för, säger den regerande sprintvärldsmästaren Jonas Leandersson.

Länge var det tveksamt om Lysell över huvud taget skulle kunna springa i VM. Så sent som i lördags fick han problem med knät igen.

– Fram till i tisdags kunde jag inte röra mig. Jag tog två voltaren inför finalen eftersom jag kände av knäskadan under kvalet i morse. Det har varit så mycket skit med skador de senaste två åren att jag har glömt av hur mycket det varit. Men nu är vi två världsmästare, så nu slipper jag skämmas inför Jonas, säger han med ett skratt.

Fyra svenskar på topp tio

Sprinten var förmodligen det enda lopp han kommer göra under veckan. Han är standby om någon skulle bli skadad.

– Jag ska köpa lite starka varor och fira hela veckan, haha. Nä, men jag ska vara redo om något händer. I kväll ska jag ut och äta med landslaget, och sen ut med gänget i min klubb Rehns BK. Men det blir väl en lugn tillställning, förhoppningsvis.

Länge såg det ut att kunna bli en svensk supersuccé i sprinttävlingen, med tre svenskar med i toppen. Men både Emil Svensk och Jonas Leandersson tappade på slutet. Ändå samtliga fyra svenskar bland de tio bästa.

ARTIKELN HANDLAR OM