Kuppades in i den nya AIK-styrelsen

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Ska förändra hela sektionen – men namnen väcker frågor

Jonas Galotta.
Foto: PONTUS ORRE
Jonas Galotta.

Huvudpersonerna från "Söndagsgruppen", som en gång klev in i AIK Hockey, har nu på ett kuppartat sätt tagit över AIK Bandy.

Med bandyprofilen Marco Engborg som ordförande ska klubben få ett elitlag på både herr- och damsidan inom två år.

Vid sin sida har 50-åringen samtidigt ett namn som väcker en hel del frågor.

När AIK Bandy i onsdags höll årsmötet var det som en klubb i kris då föreningen efter nio raka SM-finaler tvingats säga upp sin plats i damernas elitserie. Men mötet kom att innebära en stor förändring.

En helt ny styrelse röstades, mot valberedningens förslag, igenom av de 17 röstberättigade medlemmar på plats. Ordförandeklubban tas av Marco Engborg – ett bekant namn i bandykretsar då Engborg tidigare bland annat varit engagerad i Hammarby bandy och under en period betalade lönerna till flera av Sandvikens bästa spelare via sitt företag Fortress Axalux.

– Men jag är AIK:are sen barnsben, född i Stockholm och har bott här hela mitt liv. Jag har sett med bestörtning hur det gått utför för bandyn i Stockholm, speciellt AIK som drog sig ur elitverksamheten för damerna, och hur det inte hänt någonting. Jag försöker få ordning. Jag tycker ett så bra och starkt varumärke som AIK ska ha en bra bandysektion också. Vi har haft framgångsrika damer i många år men knappa resurser och en omsättning på bara 700 000 kronor. Det är milsvid efter de övriga stora bandyklubbarna. Min ambition att ta det framåt eftersom det är intressant. Bygga från grunden och forma så vi får något bra i framtiden, säger Engborg till Sportbladet.

Ambitionen är hög. Omsättningen ska tredubblas kommande säsong, publiktillströmningen öka, antalet bandyspelare i ungdomslagen bli fler, elitlag etableras på både dam- och herrsidan och en ny bandyhall bli till i samarbete med Solna kommun.

– Inom två år har vi ett lag i högsta serien på dam- och herrsidan. Hall är svårt att spekulera i men inom två till fyra år.

Rasistisk banderoll mot Zlatan

Om Engborg är bekant i bandykretsar så är hans nye vice ordförande inte direkt okänd i AIK-kretsar. Jonas Galotta var drivande i ”Söndagsgruppen” som 2013 på ett kuppartat sätt körde över valberedningen i AIK Ishockey och engagerade bland andra fotbollens starke man Johan Segui för att ”rensa upp” i hockeysektionen.

Galotta har tidigare också haft ett antal avtal med AIK där han genom sitt eget bolag Sports ­Revenue Group (SRG) tjänat pengar på biljettförsäljning och den så kallade ”Målklubben”. Parterna ingick totalt fem skilda avtal 2013 – överenskommelser som sedan bröts efter att Sportbladet avslöjat Galottas inblandning i en rasistisk banderoll riktad mot fotbollsstjärnan Zlatan Ibrahimovic under ett derby mellan Milan och Inter i italienska Serie A 2012.

– Vi vill inte förknippas med ett företag som har en negativ stämpel, sa AIK:s dåvarande starke man Johan Segui.

Avslutet ledde till att parterna hamnade i tvist och AIK tidigare i år till sist betalade ut en engångsbetalning på drygt 1,8 miljoner kronor till Galottas bolag som en del av ett förlikningsavtal. Affärsöverenskommelser som väckte starka reaktioner från klubbens supportrar.

Har suttit i samma företagsledning

På årsmötet där Jonas Galotta nu valdes till vice ordförande för AIK Bandy närvarande också Johan Segui, i dag styrelsemedlem i AIK Fotboll AB.

– Jag brukar gå på AIK:s olika årsmöten. Det är det enda jag kan bidra med i frågan, säger Johan Segui.

Var du inblandad processerna där?

– Nej. Bara en vanlig medlem som går på årsmöten.

Hur ser du på Jonas Galotta nya engagemang?

– Jag tycker det är bra med alla som vill engagera sig i AIK Bandy eftersom AIK Bandy inte gått så bra senaste tiden och behöver seriösa engagemang. Alla som engagerar sig bör ta det på yttersta allvar för AIK Bandy är i en svår situation. Sedan beträffande personfrågor så har jag ingen åsikt. Framtiden får utvisa vad som är rätt och fel.

Är han en lämplig representant för AIK?

– Jag lägger ingen värdering i vem som är en lämplig representant. Det är inte min sak att avgöra. Var och en får avgöra själv. Jag kan bara prata för mig själv.

Även utanför idrottens värld är Jonas Galotta en kontroversiell person. Hans affärsmetoder har kritiserats flera gånger, bland annat gällande samarbeten med allt från nöjesarrangören Michael Silverskiöld till bandyklubben Boltic, där Galotta via sina bolag Abstergo och SOS Management har använt sig av något som kallas underhandsackord.

Samma metod användes när Abstergo 2010 hade rollen som rekonstruktör efter att Marco Högbergs företag Fortress Axalux hamnat hos Kronofogden, skriver Arbetarbladet. Galotta har också suttit i styrelsen för Fortress Axalux Invest AB, tillsammans med bland andra Engborg, som dock förnekar att det är Galotta som nu engagerat honom i AIK Bandy.

– Jag känner jättemånga AIK:are, han och flera andra som frågade mig nu, men jag har framförallt pratat med spelarna och även i killar i Huddinge som flyttade dit från AIK:s herrlag och som nu berättat hur dåligt skött det varit. Eftersom jag håller på AIK har jag känt att jag måste ta tag i det här och det är något vi pratat om i flera år. Nu blev det alarmerande eftersom AIK börjat dra sig ur serien och inte skulle ha något lag.

”Kan bara bli bättre”

Marco Engborg skriver på AIK Bandys hemsida att föreningen nu bett Svenska bandyförbundet om att få tillbaka platsen i damernas elitserie. Samtidigt kommer ”ett unikt investeringsavtal” att tecknas i dagarna som ska ge AIK Bandy ”möjlighet att på allvar ta upp kampen med övriga lag”.

– Vi kommer tillbaka till det när vi lanserar det om någon vecka. Jag kan inte säga något mer innan vi är överens med alla parter, säger Engborg.

Har Galotta någon del i investeringsavtalet?

– Nej.

Jonas Galotta är ju ett namn många kommer reagera på, har ni ett samarbete i det här?

– Nej, inget nämnvärt så. Han är engagerad i fler sektioner och hjälper till.

Hur ser du på hans förflutna?

– Det är ingenting som jag vill kommentera eller gå in på. Jag fokuserar på bandyn. Det är vad vi ska hålla oss till.

Finns det någon oro från dig med tanke på hans tidigare avslutade och hårt kritiserade avtal med AIK?

– Nej.

Har du någon hälsning till de supportrar som eventuellt blir oroliga över att se Jonas Galotta tillbaka i AIK?

– Jag förstår inte varför de ska bli det. Absolut inte. Det kan bara bli bättre än vad det varit.

”Är ett avslutat kapitel”

Jonas Galotta meddelar i sin tur, via mail till Sportbladet, att han hoppas kunna medverka till att AIK Bandy blir en lika stor framgångssaga som AIK Basket utvecklats till.

”Min privata uppfattning att AIK i alla sektioner man har – skall verka för att vinna– är något jag hoppas ta med mig in i styrelserummet”, skriver Galotta.

Vad säger du till de AIK:are som reagerar på utnämningen med tanke på de avslutade avtalen med AIK och den kritik som omgärdade det engagemanget?

”Det är för mig ett avslutat kapitel. Avtal är avtal. Jag är mycket glad för att medlemmarna har uppmärksammat den gåva på 200 000 kr som gavs till AIK Fotboll FF i våras”.

Kommer du genom avtal ha några ekonomiska intressen i AIK Bandy och i så fall hur?

”Nej. AIK Bandy kommer inom kort att kommunicera ett avtal som i många delar liknar det som alla medlemmar tyckte var fantastiskt för AIK Ishockey. Vi talar om andra nivåer i Bandy, men procentuellt slår det faktiskt hockeyn.”

Johan Segui har inte själv någon formell roll i AIK Bandy men i den nya organsationen sticker också Bobo Sörensens namn ut. Sörensen fanns med i ”Söndagsgruppen” tillsammans med Galotta och blir nu ny ordförande i AIK Bandys valberedning.

Publicerad: