Pixbo tar första SM-guldet någonsin

avElin Kardell

SPORTBLADET

Pixbo är svenska mästare för första gången någonsin.

Trots en dramatisk avslutning kunde man hålla undan för regerande mästarna.

– Jag har längtat efter detta hela säsongen och drömt om SM-finalen, säger Pixbos Frida Ahlstrand. 

Inför matchen pratades det om att det skulle bli en målsnål tillställning. Seriens bästa defensiva lag Pixbo ställdes emot de offensiva regerande mästarna KAIS Mora. Efter en jämn match kunde Pixbo punktera matchen i sista perioden och det slutade tillslut 6-5, efter en dramatisk avslutning.

– Det är så jäkla sjukt. Jag tycker inte vi gör vår bästa match överhuvudtaget. Men vi går runt på tre formationer och krigar till sista minuten. Vi är så jävla värda det här, säger Julia Larsson till SVT.

Drömöppning av KAIS Mora

KAIS Mora med mycket erfarenhet av att spela final började matchen bäst. Pixbo såg tagna ut av stundens allvar och hade en nervös och stressig inledning. Redan efter två minuter kunde Mora ta ledningen.

– Det var nerver innan matchen, men jag såg det som en utmaning att hantera dem. Jag försökte bara tänka på matchen som vilken som helst, säger Pixbos Frida Ahlstrand.

Nerverna släppte och Pixbo kom in mer och mer i matchen ju längre tiden gick och en kvittering kom genom Frida Ahlstrand efter sju minuter. Efter det tog Pixbo över mer och mer av bollinnehavet.

"Kört vårt egna race"

Hela mittendelen av första perioden var Pixbos. De kunde rulla boll medan KAIS Mora inte fick något lugn i sitt spel. Pixbo kunde bryta många anfall som både ledde till kontringar och chanser att ta tag i spelet, vilket ledde till både 2-1 och 3-1. Efter Moras reduceringsmål med ungefär fem minuter kvar kom de tillbaka in i matchen. Den där finalrutinen det pratades om, var ingenting som Frida Ahlstrand kände saknades.

– Vi har visat att det inte behövs så mycket. Vi har bara fokuserat på oss själva, kört vårt egna race. Vi har velat bevisa alla andra att de har fel, säger Frida Ahlstrand

Pixbo höll ifrån

Andra perioden började precis som de största med en drömöppning för Mora. Kvitteringen 3-3 gjordes av lagets måldrottning Malin Andéason. Hela den andra perioden svängde mycket fram och tillbaka, men  Mora lyckades stundtals skapa en del tryck. Perioden slutade ändå 5-4 till Pixbo efter att Eliska Krupnova trots hård bevakning lyckades göra mål efter ett frislag. Annars var det mer kamp och fysiskt spel i den andra perioden. Men trots det ingen utvisning.

Den sista perioden blev också den målsnålaste. Det första målet kom efter nio minuter och då var det återigen Pixbo som ökade på sin ledning. Caroline Böcker lyckades sno åt sig bollen vid mittplan för att sedan komma fri och runda Moras målvakt Amanda Hill. Men luften gick inte ur, och Mora kunde komma närmare genom ännu en reducering. Siffrorna var 6-5 med nästan sju minuter kvar att spela. Pixbo ville främst spela av det sista, Mora fick ändå en del lägen, men kom aldrig närmare.

Första SM-guldet

Pixbo är svenska mästare för första gången någonsin. När slutsignalen gick, var det många spelare som fick drömmar uppfyllda.

– Det var helt underbart. Bara wow. Jag har längtat efter detta hela säsongen och drömt om SM-finalen, säger Frida Ahlstrand. 

Pixbos tränare Jonas Eliasson hyllar tvåmålskytten Frida Ahlstrand efter matchen.

– Jag har sagt innan att hon blir en världsstjärna om fyra, fem år bara hon själv vill. Hon har alla ingredienser, säger Jonas Eriksson.

Men det var laget tillsammans som gjorde det möjligt att ta klubbens första SM-guld någonsin.

– Det är så mycket kärlek i laget. Jag unnar alla runt omkring det här guldet. Det var bara vi som skulle vinna matchen, säger Pixbos tränare Jonas Eliasson till SVT.