” Vi kan inte påverka det, tyvärr”

avElin Kardell

Publicerad:
Uppdaterad:

Dopingdömd skidåkare gör comeback i Sverige

Foto: TT
Johannes Dürr.

Nästa helg avgörs Nordenskiöldsloppet i Jokkmokk.

Den tidigare epo-avstängda Johannes Dürr gör comeback.

– Vi kan inte påverka det, tyvärr, säger arrangören Wolfgang Mehl till Expressen.

För två år sedan slog Johannes Durr igenom och slutade trea i Tour de ski. Han tog hem priset på 300 000 kronor och blev ett namn i skidvärlden. Men under OS i Sotji testade Dürr positivt för erytropoetin (epo).

"Det är tragiskt"

Den 25 februari i år gick hans två års långa avstängning ut och nu är siktet inställt på comeback. Flera världsåkare kommer att ställa upp i det 22 mils långa loppet i Jokkmokk, däribland bröderna Aukland och Jerry Ahrlin, som tar avstånd från Dürrs medverkan.

– Doping är förbjudet och förstör idrotten. Precis som många andra är jag väldigt emot allting som har med doping att göra. Det är tragiskt att han är tillbaka efter två år, säger Ahrlin till Expressen.

"Han har rätt att tävla igen"

Österrikaren har redan tävlat i ett lopp i hemlandet där han slutade trea. Att han nu ska tävla i Sverige är någonting som inte går att stoppa.

– Vi kan inte påverka det, tyvärr. Vi har kollat väldigt noggrant med det svenska skidförbundet och internationella skidförbundet. Hans avstängning gick ut i februari och han har rätt att tävla igen, säger Arrangören Wolfgang Mehl till Expressen.

Publicerad:

ARTIKELN HANDLAR OM