Nya beslutet kan förändra skidsporten

Foto: BILDBYRÅN
Jerry Ahrlin.

avErik Karlsson

SPORTBLADET

Knappt två månader kvar till längdskidpremiären.

Då beslutar internationella skidförbundet, Fis, att införa en längdgräns på skidstavar som kan förändra sporten drastiskt.

– Åh herregud, det är kort!, utbrister långloppsstjärnan Jerry Ahrlin när Sportbladet ger honom beskedet.

Skidvärlden har oroat sett på när sporten förändrats kraftigt under de senaste åren. Allt färre åkare väljer att åka klassisk diagonalskidåkning utan kör i stället ovallat och stakar runt banorna på allt från sprint till långlopp som Vasaloppet.

Men med bara knappt två månader till premiären tar nu Fis ett drastiskt beslut för att försöka försvåra för stakåkarna. Längden på stavarna begränsas till 83% av åkarens längd (i skidpjäxor).

Förbundskapten Rikard Grip var på plats i Zürich där beslutet togs och när Sportbladet når honom medger han att det nog kan bli en het potatis de närmast månaderna.

”Olyckligt att beslutet kommer nu”

– Det kommer bli en hel del reaktioner, det tror jag absolut. Men sen handlar det om helheten, vad vi vill med vår idrott. Men inför man begränsningar skapar det alltid en oro och osäkerhet, säger han och fortsätter:

– Det olyckliga är att beslutet kommer så nära säsongen, i en drömvärld hade det kommit på våren.

Störst påverkan får beslutet troligen på långloppsvärldscupen där majoriteten av åkarna stakat loppen de senaste säsongerna. Jerry Ahrlin, 38, har varit en av Sveriges bästa långloppsåkare i över ett decennium och stakade Vasaloppet redan 2008. När Sportbladet når honom har han inte hört talas om slutliga beskedet och börjar febrilt räkna på miniräknaren:

– Åh herregud, det är kort! Hahaha, utbrister han.

Hur mycket kortare blir det för dig?

– Jag kör inte med extremt långa stavar eftersom jag haft problem med ryggen men jag får nog gå ner fem centimeter. Det är markant, man märker av 0,5 centimeter, det kommer bli en jävla skillnad, säger han.

”Som att kapa benen för dem”

Ahrlin, med flera pallplatser i Vasaloppet, är kritisk till beslutet på flera punkter.

– Skademässigt är det värdelöst, folk kommer bli mer skadade om du har en sådan här regel, säger han och fortsätter:

– Sen kommer beslutet sent. För folk som satsat på att staka alla lopp i vinter och inte har tränat benen, det är som att kapa benen för dem. Det är drastiskt, om att kapa skidorna med två decimeter för en alpin åkare utan att någon har tränat på det.

Ahrlin tror att långloppsdominanterna Petter Eliassen och Tord Asle Gjerdalen är de som kan kapa mest i sina stavar:

– Ja de kör nästan med skatestavar ibland, det kan handla om 15 centimeter – en djävulsk skillnad.

Ska du ställa dig att kapa stavar nu då?

–Nej det första jag ska göra är att höja upp skorna två decimeter, haha. Nej, men idrott handlar om att anpassa sig så det är bara att göra det.

ARTIKELN HANDLAR OM