Efter skandalen – kan ha ”eget OS”

SPORTBLADET

Plåster på såren (?) efter stenhårda domen

Foto: Jelena Isinbajeva

Rysk friidrott portas från OS.

Nu överväger de att arrangera ett eget mästerskap.

– Det lockar mig inte så mycket, säger stavstjärnan Jelena Isinbajeva.

Idrottens skiljedomstol (Cas) gick på Internationella friidrottsförbundets linje och bekräftade i går att man portar ryska friidrottare från OS. Beskedet kom bara några dagar efter att antidopningsorganisationen Wada presenterat en rapport som visade på utbredd, statligt understödd, rysk dopning i ett flertal idrotter under de senaste fem åren.

– Bra att man sätter ned foten och säger att det här inte är okej. Det har varit så otroligt mycket fokus på dopning senaste året med alla fall och meldonium, det är bra att man går till botten och försöker sopa rent. Det kommer att ta ett tag att få bort den stämpeln och då måste vi vara väldigt bestämda och visa att det är nolltolerans, sa svenska förbundskaptenen Karin Torneklint om domen.

”Begravt friidrotten”

I Ryssland är ilskan stor.

– Tack alla för att ni begravt friidrotten. Det här är ett rent politiskt beslut. Alla argument riktas mot ryska friidrottsförbundet och det finns inget konkret mot idrottsutövarna. Låt alla utländska idrottare får andas ut av lättnad, nu kan de vinna sina pseudo-guld i vår frånvaro. Makt är alltid fruktat, skrev stavstjärnan Jelena Isinbajeva på Instagram.

Vill ha ”eget OS”

Enligt norska Dagbladet överväger nu Ryssland att arrangera ett ”alternativt OS” för sina friidrottare.

Men Isinbajeva, 34, tycks inte vara särskilt sugen på att ställa upp.

– Jag har funderat fram och tillbaka men det lockar inte så mycket. Det är OS som har varit mitt stora mål i år. Jag har förberett mig länge och levt för att göra så bra resultat som möjligt i OS, säger hon enligt R-Sport.

ARTIKELN HANDLAR OM