Holländsk dominans och svenskt genombrott

SPORTBLADET

Johan Röjler slutade nia i skridsko-VM

GÖTEBORG (TT)

Holland dominerade fullständigt när skridsko-VM avgjordes i Rudhallen i Göteborg i helgen.

De fyra holländarna lade beslag på de fyra första platserna och med storfavoriten Gianni Romme som guldmedaljör.

Foto: PÅ GLID MOT VÄRLDSELITEN Johan Röjler kom på nionde plats i skridsko-VM.

Rintje Ritsma som gick i det avslutande paret tillsammans med Romme på 10 000 lyckades ta sig förbi Ids Postma som ledde efter lördagens två distanser. På fjärde plats kom Mark Tuitert.

Tävlingarnas ende svensk, Johan Röjler, fick i helgen sitt internationella genombrott som senioråkare. Han slutade på en sammanlagd niondeplats.

- Jag är mycket nöjd med min insats och åkningen har fungerat bra, åtminstone på tre distanser, sade Johan efter sin bästa mästerskapsinsats.

Johan var inte helt nöjd med söndagens inledande 1 500 meter där han slutade på en 14:e plats på 1.54,99.

- Jag öppnade nog loppet lite för hårt och tappade lite av rytmen på det andra hela varvet, men jag tycker att jag kom tillbaka bra på det sista varvet.

- Nej, det var inget perfekt lopp.

Diskad

Trots ett mindre bra 1 500 meter hade Johan Röjler dittills gjort så bra ifrån sig att han fick starta på avslutande 10 000 för andra gången på ett stort mästerskap. Unge Johan, 21 år, hade inför avslutningsgrenen bara kört ett tiotal 10 000 meters lopp tidigare.

- Det gick tungt. Jag fick jobba mycket hårdare än vad jag trodde innan.

Johan åkte tillsammans med italienaren Enrico Fabris som diskvalificerades sedan han några varv före slutet missade vid växlingen av spår och hindrade Johan att köra förbi honom.

- Jag var tvungen att hålla undan honom med handen för att inte krocka. Jag blev faktiskt inte så störd av händelsen. Tråkigt att han diskvalificerades, sade Johan.

''Närmat mig toppen''

Efter sitt bästa seniormästerskap hittills, tidigare en tolfte plats på EM i fjol som bäst, håller Johan med om att man kan kalla det för ett internationellt genombrott.

- Jag visade nu att jag närmat mig toppen. Det är ju riktigt stora åkare jag har framför mig.

- Det här inspirerar mig att satsa ännu hårdare på skridsko och gör att det blir lättare att träna.

Nästa stora insats för Johan Röjler blir distans-VM i Berlin i mitten av mars. Han tänker ställa upp på alla distanser, men tror sig kunna sina bästa insatser på 5 000 och 10 000 meter.

- De två är mina bästa distanser. Jag har ännu inte tillräckligt mycket fart i kroppen för att göra mig gällande på de kortare distanserna.

Men först ska Johan njuta av sina insatser i VM.

- Det här har varit en av de roligaste helgerna jag varit med och det ska jag ta vara på.

Leif Brändström/TT