Jenny Lindahl Persson

SPORTBLADET

De tyska skorna som passade en mästare

När man tänker på Tyskland, 20- och 30-talet, och Adolf, då kanske det ligger nära till hands att göra vissa associationer.

Till exempel till Adolf Dassler, eller Adi Dassler som han kallade sig. Han var fotbollsspelare, men övergick till att tillsammans med brorsan producera sportskor.

Foto: OS i Berlin 1936 - Jesse Owens dominerade.

De var först med att marknadsföra spikskor, även om de hade förekommit sedan 1800-talet i England, i mindre skala. Brorsan hette Rudolph, men kallades Rudi. 1948 bildade Rudi det nya skoföretaget Puma, och Adi Dassler skapade föga överraskande Adidas, som följaktligen egentligen skall uttalas aadi-dass, med betoningen på a:na, istället för som vi vanligen säger, a-dii-das.

Men det spelar ju ingen roll. Det är inte skorna jag vill berätta om - det är istället om just Adi Dassler. Även om jag nu när jag tänker på det, med tanke på just myterna kring Adidas, inte kan vara helt säker på vad som är sant.

Den fattiga familj Adi och Rudi växte upp försörjde sig på att hjälpas åt att göra äckliga tofflor av gamla väskor, som de sedan sålde. I tjugoårsåldern, alltså på 1920-talet, började han istället producera fotbolls- tennis- och löparskor, med viss framgång. Redan 1928 fick han med sina skor i OS, och blev alltmer beryktad som den bäste skodonsproducenten för elitidrottare. Dasslerskor, kallades de på den tiden.

Vänskapen började med ett par skor

1936 skulle som bekant olympiaden hållas i Berlin. Adolf Hitler hade valts till ledare för Tyskland tre år tidigare, och hans avsikt var tydlig: att göra spelen till en stor propagandaakt för det nya, rashygieniska Tyskland, och den ariska rasens överlägsenhet.

Men alla tyska Adolf var inte så Hitlertrogna. Adi Dassler medverkade i hög grad till att göra PR för de svarta, under en av de svåraste rasmotsättningsepoker världen sett.

Han gjorde nämligen skorna som Jesse Owens bar när han gjorde sin fantastiska prestation och tog fyra OS-guld, mitt framför näsan på Hitler, som blev så arg att han vägrade dela ut några medlajer, utan drog hem istället.

Adi Dassler och Jesse Owens förblev vänner för livet, enligt vad som sägs, och Owens forsatte att vara affischnamn för Adidas långt efter sin död, fast den gången via Donovan Bailey.

Men även om det är svårt att jämföra Owens prestationer med dagens, så kan man nog i alla fall säga att han är den coolaste friidrottaren i världshistorien. Andra polare till Dassler ska ha varit Mohammed Ali och Franz Beckenbauer.

Dassler drog förstås till USA så snart han kunde, och började göra skor av gamla amerikanska tanks i stället. Han dog 1978.

Trots att man nog lungt kan säga att det inte bara var Owens som tjänade på Dassler, utan kanske mycket mer tvärtom - Dassler och senare Adidas gjorde sina stjärnnamn till grundpelare i hela marknadsföringen, så känns det ändå bra att veta att en viss tysk Adolf var en viktig del av Jesse Owens storslagna bedrift 1936.