Jonas Thern ny tränare i Halmstad

SPORTBLADET

HALMSTAD

HALMSTAD (TT) Han tackade nej och lade på luren.

Då slog ångern till.

- Jag insåg direkt att det kanske var lite förhastat. Och som väl var gav ju sig inte Halmstad, säger Jonas Thern.

På fredagen blev den förre landslagskaptenen ny tränare i Halmstad BK.

Foto: Henrik Grönberg
Jonas Thern, ny tränare i Halmstad.

Thern, tränare i Värnamo i div II, var förstavalet och ''drömlösningen'' i tränarfrågan redan från första dagen.

Om allt går väl leder han Halmstad de närmaste tre åren.

Trots att han först sa nej vid den första kontakten förmedlad av kompisen Roger Ljung för tre veckor sedan.

- Även på den nivån tar tränarsysslan mer tid än jag hade trott och därför hade jag funderingar på att ta ett sabbatsår för att riktigt känna efter om jag ville satsa på en tränarkarriär. Men när Halmstad hörde av sig igen kände jag samtidigt att det var nu eller aldrig för det här är en enorm utmaning.

Två stora läromästare

Thern tar över efter Tom Prahl som under sina sex år har gjort Halmstads BK till ett etablerat topplag.

- Därför är jag väl medveten om förväntningarna och kraven. Men sedan tiden som spelare har ingen haft högre krav på mig än jag själv, förklarar Jonas som inte har någon formell tränarutbildning.

Men kunskaper har han hämtat hos två av svensk fotbolls allra största tränare: Roy Hodgson i Malmö FF och Sven-Göran Eriksson under åren i Benfica.

De är hans läromästare.

- Ja, den som lärde mig mest var Roy. Det moderna försvarsspelet, bollpressen och 4-4-2-systemet som, med lite förädling, än i dag är den grund som svensk fotboll står på, säger Thern.

Och fortsätter:

- Samtidigt är ''Svennis'' den som var den bästa coachen. Han var otrolig på att finna snabba lösningar mitt under matcherna.

Jonas upptäcktes som extrem talang i IFK Värnamo när han under en säsong gjorde 135 mål! Efter Malmö FF, debut i A-landslaget som 20-åring och Guldbollen två år senare, totalt 75 landskamper och en tio år lång proffssejour som sträckte sig från FC Zürich och SL Benfica till Napoli, AS Roma och Glasgow Rangers tvingade en knäskada honom att lägga fotbollsskorna på hyllan för tre år sedan.

Förde upp Värnamo

Jonas flyttade hem till Småland igen. Till gården Herrestad utanför Värnamo och så småningom, till en ny karriär som tränare i sin gamla klubb. Där han enligt många utförde rena förvandlingsnumret när det rekordunga Värnamo från ett bottenlag i trean blev ett division II-lag som för närvarande ligger på kvalplats.

- Min fotbollsfilosofi är att genom att förbättra varje individ blir helheten också bättre, men rent spelmässigt är ett bra passningsspel grunden. Jag har också mycket idéer från tiden som spelare om saker som jag skulle ha gjort annorlunda. Och som jag nu ska försöka omsätta i Halmstad.

I fjol fick han en förfrågan från Öster om att ta över som tränare. Men det blev Halmstad i år istället.

- Mycket på grund av att Halmstad har en tradition att ta väl hand om både tränare och spelare och aldrig varit rädd för att satsa på oskrivna tränarkort.

Och det är som det Jonas Thern betraktar sig, som en nybörjare.

TT