Nya beskedet: ”Det värsta är över nu...”

Experten: ”Ser ut att bli bättre”

1 av 2
SPORTBLADET

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport.se.

PYEONGCHANG. Kylan har varit en stor snackis inför OS.

Nu kommer Sveriges meteorolog med ett glädjebesked.

– Det värsta är över, säger Tomas Mårtensson till Sportbladet.

Köldsmockan har slagit till mot Pyeongchang de senaste dagarna och temperaturen har pendlat mellan 15 och 20 minusgrader.

Flera av längdskidåkarna har därför valt att träna i mask.

– Det blir ett slitage på slemhinnorna och slemhinnan är en viktig skyddsbarriär för infektioner så det innebär en viss riskökning, har Sveriges läkare Per ”Pliggen” Andersson sagt till Sportbladet.

Även skidskyttarna har haft problem att hantera den extrema kylan.

– Vinden kyler och det går ända in i märgen. När man ska skjuta tappar man koordinationsförmåga i fingrarna. Det går snabbt att man kyler ner handen man inte har handske på, sa Mona Brorsson häromdagen.

Positivt besked

Men nu kommer ett glädjebesked.

Sveriges meteorolog Tomas Mårtensson – som nu gör sitt femte raka vinter-OS i SOK:s tjänst – har fått indikationer om att det ska bli betydligt behagligare temperaturer lagom till tävlingarna drar i gång i helgen.

– Det blir fortfarande kallt på kvällarna men det värsta är över. Det ska bli mildare i några dagar nu, sen ska kylan komma tillbaka men det ser inte ut att bli så illa som det har varit tidigare. Så kallt som vi hade för några dagar sedan tror jag inte vi får igen, säger Mårtensson.

Foto: SPORTBLADET

”Dag för dag”

För Charlotte Kalla, Stina Nilsson och kompani innebär det betydligt drägligare tävlingsförhållanden när de inleder OS-tävlingarna med skiathlon på lördag.

Samtidigt ska man komma ihåg att väderprognoserna kan slå om relativt snabbt.

– Vi får ta det dag för dag, men som sagt, det ser ut att bli bättre, säger Tomas Mårtensson.

ARTIKELN HANDLAR OM