Lär av England när mycket ska bli mer

SPORTBLADET

Ansikten på läktaren är så nära, tycks det, att jag kan känna deras engelska rödbrusighet hetta genom tv-glaset. Tacklingar så grafiskt intima att det hemma i tv-soffan är fullt möjligt att studera spåren efter Robbie Savages senaste stämpling.

När bollen ligger i nätet bakom Jerzy Dudek går det att räkna dess sömmar.

Birmingham-Liverpool på Canal + i helgen borde visas som instruktionsfilm på tv-skolor de närmaste åren. På 90 minuter från Saint Andrews fångades allt det som gör att Premier League är så sensationellt mycket bättre som tv-underhållning än alla upphaussade ligakonkurrenter i världen.

Franska ligan är jämförbar, men den ser vi ju tyvärr inte här hemma. La Liga i Spanien serverar ofta långt bättre fotboll och i vissa fall likvärdiga tv-sändningar. Serie A i Italien är däremot chanslös i alla jämförelser.

Själva fotbollskvaliteten kan vi lämna därhän, men redan tv-produktionen gör att när vi talar tv-calcio så utstrålas något nonchalant, möjligen uppgivet, som gör att man måste vara en bra inbiten tifosi-wannabee för att orka genom mycket mer än de direkt avgörande toppmatcherna.

Det är en gåta...

Tankar som dessa snurrar i mitt huvud nu när vi strax ska serveras YTTERLIGARE toppfotboll i TV.

Det är trés mycket fotboll nu, men nu ska det bli ännu MER. Såväl nya SVT 24 (superettan, damfotboll) som TV4 + ansluter strax till de orgier som vi fotbollsnarkomaner ständigt erbjuds av Canal + & co.

I det läget är det en gåta att vissa - i synnerhet italienska men även andra - tv-ansvariga inte lärt sig mer av den engelska metoden att med tv-mediets hjälp vidareförädla en redan god produkt. SVT är exempelvis inte särskilt bra på det här. Här hemfaller man alltför ofta åt den sorts avlägsna statiska kameravinklar som gör att löparbanorna bara växer och växer och växer kring Nya Ullevi. Det är inte så illa som från Serie A, men det är inte vad vi tittare förtjänar. Lyckligtvis är då Canal + betydligt duktigare och snart är allsvenskan här.

Av det nya utbudet kan man hopppas en del på den tyska ligan. Tv-matcher från Dortmund och Gelsenkirchen (Schalke 04) inkluderar t ex ofta den skenbart intima stämning som engelska tv-producenter ständigt lyckas skapa i kostymstinna jättegrytor som Old Trafford eller St James Park.

Skeptisk till Brasilien

Däremot så är denna spalt klart skeptisk till om den nya brasseligan (som också den ska visas i TV4+) blir begåvad sport-tv. Alla som sett sydamerikanska VM-kval i TV, eller nu senast Copa Libertadores i Eurosport, vet att de latinamerikanska producenterna fattat ännu mindre än de italienska eller svenska. Lyckligtvis finns muchos alternativas bara ett zapp bort.

Guld och brons. Plötsligt blev längdskidor återigen en alldeles utmärkt tv-sport.

TV-spalten har INTE sågat nya "Sportklubben" i TV4, som ett antal mejl påstår. Däremot så vidhåller spalten att Ola Wenström & co borde ligga SIST i Fyransporten.

Hur skulle man i dessa dagar överleva utan Sportradion?

Alla vi i föreningen KK lovers undrar: varför så lite numera?

Annica Duncan borde självklart vara med i alla avsnitt av ”Sportklubben.”

Lars Nylin ([email protected])