Krafterna tog slut – Kalla i mål som fyra

SPORTBLADET

Charlotte Kalla spände bågen i säsongens sista lopp, men strängen brast.

Den slutkörda svenskan stretade i mål på tremilen som fyra.

– Det är en tråkig placering, säger hon till SVT.

Damernas tremilar brukar bli offensiva och utspridda. Fältet brukar spricka efter ett par kilometer och sedan dras avstånden ut in i mål.

Därför var utvecklingen av 30 kilometersloppet i Holmenkollen överraskande. En klunga på 23 åkare körde tillsammans den första fjärdedelen av distansen.

Men sedan kom rycken.

Sedan tappade de sämre åkarna mark.

Björgen slog Johaug

Therese Johaug, Marit Björgen, Charlotte Kalla och Astrid Jacobsen ökade farten efter åtta kilometer, och drygade sedan ut sin ledning tills den var ointaglig.

Efter halva loppet orkade inte Kalla och Jacobsen längre. I den tunga snön försvann trycket i åkningen och därmed segerchanserna.

Den sista milen blev således kluven i två dueller: Marit Björgen ryckte ifrån Therese Johaug och vann, Astrid Jacobsen var starkare än Charlotte Kalla som blev fyra, precis som i fjol.

– Jag tyckte jag hade en bra känsla och jag försökte åka energisnålt, sa hon till SVT, enligt TT, och fortsatte:

– När Marit och Therese fick en lucka hade jag inte krafterna att ta mig ikapp. Jag försökte men sen så fokuserade jag bara på att hålla i.

Rådde inte på norskorna

Trots Kallas framskjutna placering lyckades hon inte förhindra Norge från att slå rekord. Aldrig förr i världscupens drygt 30-åriga historia har en nation på herr- eller damsidan norpat de sex översta platserna i totalställningen. Charlotte kunde ha splittrat sextetten i vinterns sista lopp, men det hade i stort sett krävt en seger.

Nu slutar svenskan sjua bakom Maiken Caspersen Falla, Ragnhild Haga, Ingvild Flugstad Östberg, Heidi Weng, Therese Johaug och Marit Björgen.

"Segrar ihjäl intresset"

SVT:s expert Anders Blomquist är orolig över vårt grannlands dominans.

– Jag tror inte att det är bra för intresset internationellt. Jag tror inte att det är bra för intresset i Norge heller. Man är på väg att segra ihjäl intresset, säger Blomquist.

Anders Blomquist säger att svenskorna och andra åkare måste utvecklas starkare för att ge norskorna en match. Det vinner alla på, menar han.

– Damskidåkningen är lite farligt ute när de är så våldsamt duktiga.

ARTIKELN HANDLAR OM