Danskbåten i drama – avbröt etappen

avHampus Hagman

På grund i Indiska Oceanen

1 av 5

Danskflaggade Team Vestas Wind gick på grund under den andra etappen i Volvo Ocean Race.

Båten fastnade på ett rev utanför Mauritius och besättningen tvingades lämna i livflottar efter att båten börjat ta in vatten.

– Jag är extremt lättad att alla nio i besättningen ombord är oskadda och i säkerhet, säger tävlingschefen Knut Frostad.

Piratattacker är inte den enda faran längs afrikanska östkusten på vägen från Kapstaden till Abu Dhabi. Det fick Team Vestas Wind veta när de just före söndagsmorgonens gryning, lokal tid, gick på grund på ett rev utanför Mauritius, 135 mil öster om ön Madagaskar.

Trasiga roder

Båda rodren på Team Vestas VO 65:a gick sönder i grundstötningen och båtens akter skadades mot stenarna, men resten av båten och riggen höll sig intakt.

Australiske skepparen Chris Nicholson och hans besättning lämnade sin läckande båt och ankrade upp två livfflottar längre bort på revet. Efter solens uppgång kunde de räddas av den lokala kustbevakningen.

Samtliga ombord togs till ön Íl du Sud i närheten, där de nu återhämtar sig i ett hus med mat och faciliteter och planerar för hur de ska ta hand om sin trasiga mångmiljonbåt.

Motståndaren hjälpte till

Konkurrenten Team Alvimedica, den turk-amerikanska båten, åkte under natten omedelbart till undsättning men har nu fortsatt mot etappmålet Abu Dhabi. Tävlingsledningen rapporterar nu att båten kan kompenseras för att de var tvungna att lägga om kursen.

Det finns i nuläget inga uppgifter om vad som orsakade olyckan eller hur vädret var vid tillfället.

Tem Vestas låg på femte plats när olyckan inträffade.

Volvo Ocean Race började 11 oktober från Alicante, Spanien, och målgången är i Göteborg den 11 juni nästa år.

I täten pågår en strid mellan fyra båtar och Dongfeng Race Team, med svenske Martin Strömberg ombord, ligger fyra.