Så ska Ferrari vinna VM

SPORTBLADET

Chefen: ”F1 är inte som i fotboll där du byter tränare och två spelare för att vinna mästerskapet”

Ge det tre år.

Sedan ska Ferrari ta tillbaka VM-titeln i F1.

– Då ska Ferrari vara tillbaka i toppen och nå framgång, säger stallchefen.

I våras tog Marco Mattiacci över rollen som stallchef efter Stefano Domenicali, men de senaste årens kräftgång har fortsatt. Nu är det inte längre Red Bull som dominerar utan Mercedes, men italienarna är långt ifrån den formtopp man hade tillsammans med Michael Schumacher under början av 2000-talet eller med Kimi Räikkönen närman vann VM 2007.

Inte i närheten

Varken Fernando Alonso eller Kimi Räikkönen har varit i närheten av någon vinst den här säsongen och nu har det klassiska stallet satsat hårt på en omstrukturering.

– Vi arbetar just nu med en strategi för de kommande tre åren, då ska Ferrari vara tillbaka i toppen och nå framgång, säger han till Sky Sport.

– Vi vill organisera om hela stallet.

Inte som fotboll

Det ska ta tre år:

– Man måste se hur lång tid Mercedes har behövt för att nå dit de är i dag och hur lång tid det tog för Red Bull. Det kommer att ta ett tag för oss också. Det handlar inte om fotboll där man helt enkelt byter ut tränare och köper två spelare för att sedan vinna mästerskapet, säger han.

– Vi måste ändra strategi och arbetssätt och får inte tänka på kortsiktigt när det gäller både racen och den tekniska utvecklingen. I alla företag som jag har arbetat med tidigare har inte hierarkin varit så viktig, men det är viktigt med idéer och att alla vet vad den andra gör för man kan hela tiden utveckla tankar, säger han.

– Därför måste man veta vad kollegan inom ett annat område gör och därför är kommunikationen en nyckelfaktor.

Marco Mattiacci har redan bekräftat att Fernando Alonso och Kimi Räikkönen kommer att köra för stallet nästa säsong också.

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport

Formel 1